Наступний "нормандський саміт" прояснить питання дати виборів на Донбасі – Єрмак

Четвер, 19 грудня 2019, 16:57

У команді президента Зеленського розраховують, що наступна зустріч у нормандському форматі прояснить питання можливості проведення в жовтні 2020 року місцевих виборів на тимчасово окупованому Донбасі.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявив помічник глав держави Андрій Єрмак в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна".

За його словами, наступний саміт лідерів України, РФ, Франції і Німеччини дасть відповідь на те, чи можливо провести місцеві вибори у жовтні наступного року на всій території України, включно з ОРДЛО.

У Зеленського хочуть вибори на Донбасі 31 жовтня, але за низки умов

"Тому що є певні терміни. За 90 днів до виборів повинні бути виведені всі іноземні збройні формування, роззброєні незаконні збройні формування. Цей час", - сказав Єрмак.

"Також у нас 426 км лінії зіткнення. Тобто, це не один день. І це повинна бути щоденна робота, забувши про вихідні та свята. У нас таке бажання є. Якщо буде таке бажання і з того боку, то ми готові", - додав він.

Єрмак підкреслив, що вибори в ОРДЛО повинні пройти відповідно до українського законодавства, яке не передбачає присутності іноземних військових частин та незаконних збройних формувань на територіях, де проводяться вибори.

"Вибори неможливі і в тому випадку, якщо кордон не перебуває під повним контролем українського уряду", - підкреслив Єрмак.

Зеленський назвав умови проведення виборів на Донбасі

Нагадаємо, останній саміт у "нормандському форматі" відбувся 12 грудня. За словами президента Володимира Зеленського, наступну зустріч на найвищому рівні планують провести за 4 місяці в Берліні.

На зустрічі в грудні Україна, Росія, Німеччина та Франція домовилися, що передумови для проведення місцевих виборів у ОРДЛО мають бути створені протягом 4 місяців.

Україна та Росія мають різні позиції щодо термінів передачі українського кордону під контроль Києва. Україна наполягає на передачі контролю над кордоном до проведення виборів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.