ЗМІ: італійські прокурори допитали російську журналістку у справі "Ліги"

Понеділок, 13 січня 2020, 15:10

Міланські прокурори допитали журналістку російського агентства ТАСС Ірину Александрову у розслідуванні підозр щодо незаконного російського фінансування ультраправої партії "Ліга", яка на час ймовірних переговорів щодо угоди перебувала при владі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на La Repubblica.

Александрова з'являється на відео з пресконференції лідера "Ліги" Маттео Сальвіні в липні 2018 року в Москві і при цьому вона публічно дякує за організацію "зустрічі" ексречнику партії Джанлуці Савойні, керівнику асоціації "Ломбардія-Росія", який перебуває під слідством щодо міжнародної корупції.

Нині перевіряються нові аудіофайли телефонних дзвінків з мобільного телефону адвоката Джанлуки Меранди. Савойні зустрівся з росіянами 18 жовтня 2018 року разом з двома іншими італійцями, адвокатом Меранда та колишнім банкіром Франческо Ваннуччі, і нібито обговорював операцію, яка стосувалася енергетичної компанії Eni і яка, за даними джерел, так і не відбулася.

Савойні, президент асоціації "Ломбардія-Росія", на аудіозаписі, зробленому в російському готелі, говорить про можливість отримання фінансування шляхом "відкатів" з покупки нафти.

Савойні - колишній речник лідера "Ліги", Маттео Сальвіні, який описав справу як "фантазію". Але пізніше стало відомо, що Сальвіні домовлявся про те, щоб Савойні був присутній на зустрічі з російською делегацією в Римі, хоча той не працював в уряді.

У Італії відкрили справу проти Сальвіні щодо використання урядових літаків

Двох росіян видання BuzzFeed назвало Андрієм Юрійовичем Харченком та Іллею Андрійовичем Якуніним. Підтвердження їхніх осіб надійшло від джерел, близьких до розслідування стосовно Савойні.

Двоє росіян, за словами BuzzFeed, мають зв'язки з ультраправим пропагандистом Александром Дугіним та Владіміром Плігіним, політичним діячем, близьким до президента Росії Владіміра Путіна.

Слідчі отримали запис переговорів у готелі "Метрополь" від журналіста L'Espresso. Розмова, можливо, була записана на мобільний телефон одного з присутніх італійців.

Постанова Верховного касаційного суду в середині грудня підтвердила те, що вже було встановлено Апеляційним судом, а саме те, що вилучення мобільних телефонів та інших матеріалів, зроблених Савойні, були законними і що розмова, записана в "Метрополі", є достовірною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.