Канада і Україна: Іран має невідкладно дати доступ до чорних скриньок літака МАУ

Середа, 4 березня 2020, 16:03

Міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань та глава МЗС України Вадим Пристайко закликали Іран невідкладно надати доступ до чорних скриньок збитого літака МАУ, які досі є в розпорядженні іранської влади.

Про це вони заявили на брифінгу в Києві у середу, повідомляє "Європейська правда".

"Вже пройшло понад 30 днів з часу катастрофи і отримання доступу до чорних скриньок є дуже важливим та відповідає міжнародному праву. Якщо ми не отримаємо домтуп, то міжнародне законодавство порушується", - сказав Шампань.

Катастрофа МАУ: міністр оборони Ірану каже, що чорна скринька серйозно пошкоджена

Він наголосив, що доступ до бортових самописців повинен бути наданий невідкладно.

"У нас усіх, у міжнародної спільноти, є запитання, і ми очікуємо від Ірану почути відповіді", - сказав канадський дипломат.

Заклик канадського колеги підтримав і Пристайко, відзначивши, що Іран не в змозі самостійно розшифрувати чорні скриньки.

"На сьогодні вже пройшло більше місяця (з того часу, як Іран почав досліджувати скриньки – ЄП) і ми говоримо, що у нас є достатньо підстав говорити про те, що Іран не має достатньо технічних і людських можливостей, щоб отримати необхідну інформацію", - сказав міністр.

"Більше того, у нас не тільки є підстави. Формально кажучи, ці скриньки належать нам. Тому що збитий літак був наш", - підкреслив глава МЗС.

Нагадаємо, літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран - Київ, розбився незабаром після зльоту 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули.

11 січня після днів заперечень іранські військові офіційно визнали, що "ненавмисно" збили український пасажирський літак.

В лютому міністри 5 держав, чиї громадяни загинули на борту літака, зробили спільну заяву про те, що Іран нездатний розшифрувати чорні скриньки та має віддати їх на розшифрування іншій стороні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.