Глава МЗС Литви закликав міністрів з ЄС не їхати 9 травня на парад до Москви

П'ятниця, 6 березня 2020, 13:03

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс закликає колег з інших країн Європейського Союзу відмовитися від поїздки у травні до Москви на парад перемоги.

Про це він заявив під час неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у Загребі, повідомляє "Європейська правда" із посиланням на пресслужбу МЗС Литви.

"Росія любить символи. Майбутній в травні парад у Москві - не тільки гордість з нагоди перемоги у Другій світовій війні. З його допомогою також прагнуть відзначити перемоги нинішньої військової політики Росії", -  заявив Лінкявічюс.

Лінкявічюс наголосив, що на даний час немає передумов для зміни політики ЄС щодо Росії, оскільки сама РФ не змінює свою зовнішню політику, і останнім часом стала ще більш агресивною.

"Захід не може покладатися на своє партнерство з Росією, яка не бере участь у вирішенні конфліктів, а скоріше в ескалації. Ми говоримо не лише про Грузію чи Україну, а й про сирійську провінцію Ідліб та ескалацію в Лівії", - сказав він.

Раніше свою згоду приїхати на святкування в російську столицю 9 травня дали президенти Франції, БолгаріїЧехії і Молдови.

У серпні минулого року в Кремлі казали, що вже близько 17 лідерів зарубіжних країн підтвердили свою участь в пам'ятних заходах. Серед них називали глав Індії, Куби, Франції, Чехії, Венесуели, Молдови, Білорусії, Вірменії та Сербії.

На парад на честь 70-річчя перемоги у 2015 році до Москви приїхали близько 30 дружніх до РФ іноземних лідерів, але глави західних країн відмовилися від поїздки через агресію РФ проти України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.