Джонсон стривожився через намір ЄС контролювати експорт вакцин

Середа, 27 січня 2021, 10:13

Прем’єр-міністр Британії Борис Джонсон заявив, що "не хотів би бачити" з боку ЄС обмежень на експорт вакцин - після заяв Єврокомісії про намір відстежувати експорт вироблених у ЄС доз. 

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Politico.

"Розробка вакцин була чудовим прикладом багатонаціональної співпраці, і, на мою думку, світ має винести з цієї пандемії урок про необхідність співпрацювати... Тож я не хотів би бачити обмежень на постачання засобів персонального захисту між кордонами, чи постачань медикаментів. І я не хочу бачити обмежень щодо вакцин чи їхніх складових. На мою думку, це цілком відповідає здоровому глузду і така позиція має широку підтримку і в самому ЄС", - сказав прем’єр.

AstraZeneca пояснила, що відбувається із затримкою поставок вакцини до ЄС 

Міністр охорони здоров’я Метт Хенкок заявив, що останні заяви ЄС ніяк не вплинуть на графік поставок вакцин до Британії, зазначивши, що говорив про це з топ-посадовцями компаній Pfizer AstraZeneca.

"Я переконаний, що ми зможемо домовитися з ЄС, водночас тільки вітаючи прозорість, щоб не було ніяких блокувань", - сказав він, на додачу застерігши від "протекціонізму у розпал пандемії". 

Раніше у Єврокомісії заявили, що ініціюватимуть контроль за експортом вироблених у ЄС доз вакцини після заяв компанії AstraZeneca, що вона зможе поставити у першому кварталі року суттєво менше доз, ніж передбачено контрактом. Перед тим низка країн ЄС отримали суттєво менше вакцини, ніж розраховували, через затримки поставок від BioNTech-Pfizer.

Речник Єврокомісії Ерік Мамер зазначив, що йдеться не про блокування, а про прозорість задля розуміння, що компанії експортують чи планують експортувати за межі ЄС. 

"ЄС інвестував кошти у ці конкретні компанії саме для гарантій, що зможе отримати необхідні дози якомога швидше після того, як вакцина отримає умовний дозвіл на використання… І якщо ми побачимо, що компанії постачають вакцини (комусь іншому) - ми маємо повне право запитати, чому це ми не можемо отримати ту кількість, яку замовили", - прокоментував він на брифінгу 26 січня.

Цю ініціативу вже підтримала Німеччина.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.