У ЄС розказали, якими мають бути "паспорти вакцинації", щоб нікого не дискримінувати

Вівторок, 6 квітня 2021, 16:40

Наглядові органи ЄС наголошують, що плани країн Європейського Cоюзу зі створення сертифікатів про підтвердження вакцинації повинні мати правову основу, яка гарантує, що ці документи є необхідними і пропорційними.

Про це заявили Європейська рада із захисту даних (EDPB) і Європейський інспектор із захисту даних (EDPS), повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Залежні від туризму країни, такі як Греція, Іспанія і Португалія, сподіваються, що сертифікати про вакцинацію дозволять відродити міжнародні подорожі і врятують сезон відпусток цього літа. 

Уряд Британії оцінює етичні питання "паспортів вакцинації"

У той час як деякі країни Євросоюзу хочуть єдиного підходу до цього питання в масштабах всього ЄС, інші планують національні документи.

Глава EDPB Андреа Єлінек заявила, що будь-який захід, прийнятий на національному рівні або на рівні ЄС, що включає обробку персональних даних, має "відповідати загальним принципам ефективності, необхідності та пропорційності".

"EDPB і EDPS рекомендують, щоб будь-яке подальше використання цифрового зеленого сертифіката країнами-учасницями мало відповідну правову основу в державах-членах, і щоб були вжиті всі необхідні заходи безпеки", - заявили наглядачі.

У Британії схему з ковід-паспортами випробують на футбольних матчах

Глава EDPS Войцех Вевюровскі підкреслив, що використання документів має бути обмежене, і що їх слід скасувати, як тільки пандемія закінчиться.

"Необхідно прояснити, що пропозиція не дозволяє і не повинна призводити до створення будь-якої центральної бази особистих даних на рівні ЄС", - сказав він.

EDPB і EDPS кажуть, що країни ЄС повинні дозволити три типи сертифікатів - для людей, які були вакциновані, які одужали або які пройшли тестування - щоб уникнути дискримінації на основі даних про стан здоров'я і, отже, порушення основних прав.

Нагадаємо, єврокомісар Тьєрі Бретон, відповідальний за вакцини, представив майбутній європейський сертифікат здоров'я, який діятиме з 15 червня.

25 березня депутати Європейського парламенту прийняли рішення прискорити голосування щодо "цифрових зелених сертифікатів" (Digital Green Certificate), які мають спростити вільне пересування у межах блоку. 

Читайте також: Від Грузії до Мальдів: куди пускатимуть українців без вакцин у 2021 році

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.