Прем'єрка Данії дасть свідчення перед комісією щодо масового знищення норок через COVID-19

Вівторок, 21 вересня 2021, 12:27

Прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен у грудні має свідчити перед комісією, що з’ясовує обставини ухвалення урядом в минулому році рішення винищити усіх норок на фермах через виявлення мутованого штаму коронавірусу.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на DR.

Комісія вже опублікувала список з 61 свідком, яких хоче заслухати. До нього входять усі найближчі колеги Метте Фредеріксен, міністри охорони здоров’я, юстиції, фінансів; директор Національної ради охорони здоров’я, колишній директор Serum Institut  і керівник Нацполіції. Перших свідків заслухають 7 жовтня, Фредеріксен - останньою, 9 грудня. 

Данія заплатить 2,5 млрд євро фермерам за вбитих через коронавірус норок

Ретельно розпитавши усіх причетних до подій, комісія має з’ясувати, як приймалося рішення знищити всіх норок, попри те, що на той момент для такого кроку не було юридичної основи. 

Нагадаємо, в кінці минулого року у Данії знищили понад 15 мільйонів норок після виявлення серед них хворих на мутований штам коронавірусу, у якому вбачали загрозу для людей. Це рішення та наступні проблеми з похованням вибракуваних норок спричинили жорстку критику Метте Фредеріксен. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.