Найбільш проукраїнська партія Італії відмовилась від коаліції з популістами – шанси правих на перемогу зростають

Понеділок, 25 липня 2022, 19:42

Лідер Демократичної партії Італії Енріко Летта в понеділок заперечив можливість коаліції з популістським "Рухом 5 зірок", чия позиція призвела до відставки прем’єр-міністра Маріо Драгі й дострокових виборів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ANSA.

Раніше Демократична партія й "Рух 5 зірок", які були серед провідних партій останньої урядової коаліції в Італії, домовлялися об’єднатися на чергових парламентських виборах, які мали відбутися у 2023 році.

"Розкол з "Рухом" на прийдешніх виборах неминучий. Ми говорили про це раніше. Я казав (лідеру "Руху 5 зірок" Джузеппе) Конте: якщо він ухвалить подібне рішення, будуть наслідки. Ми не відмовилися від цього", – заявив Летта.

Відсутність коаліції демократів і популістів означає, що зросли шанси на перемогу на виборах у блоку правих партій – "Ліги" Маттео Сальвіні, "Вперед, Італіє!" Сільвіо Берлусконі та "Братів Італії" Джорджії Мелоні.

Італійські праві обіцяють продовжувати поставки зброї Україні у разі перемоги на виборах

За даними соцопитувань, "Брати Італії" здобувають 23% голосів на прийдешніх виборах, тоді як "Ліга" – 13-14%, а "Вперед, Італіє!" – близько 8%.

Нагадаємо, коаліційний уряд Маріо Драгі опинився на межі розпаду після того, як "Рух 5 зірок" відмовився голосувати за важливий указ про фінансову допомогу тисячам родин і компаній.

Зрештою минулого четверга президент Італії Серджо Матарелла підписав указ про розпуск парламенту. Перед тим він з другого разу прийняв відставку прем'єра Маріо Драгі.

Дострокові вибори до парламенту Італії відбудуться 25 вересня.

Про політичну кризу в Італії більше читайте тут: Чому проукраїнський прем’єр Італії пішов у відставку та хто зараз бореться за його посаду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.