Європейські судді оскаржать багатомільярдну допомогу ЄС для Польщі

Понеділок, 29 серпня 2022, 10:36

Чотири організації, що представляють інтереси європейських суддів, подали в неділю позов проти Ради ЄС через її рішення дати дозвіл на план відновлення Польщі попри невирішені проблеми з верховенством права.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Politico.

Групи суддів стверджують, що Рада Євросоюзу схвалила план Варшави щодо відновлення та стійкості таким чином, що нехтує рішеннями Суду ЄС і завдає шкоди як польським суддям, так і європейській судовій системі.

У червні Рада підписала план, який може дозволити Польщі отримати мільярдні кошти на відновлення після коронавірусу, якщо вона досягне набору "віх", включаючи реформування суперечливого дисциплінарного режиму для суддів. І хоча Варшава ще не отримала коштів за планом, сам цей план зараз оскаржується.

Чотири організації, які подали в суд на Раду — Європейська асоціація суддів, Асоціація європейських адміністративних суддів, Судді для суддів і MEDEL, асоціація, що представляє європейських суддів і прокурорів — заявили, що цілі плану є проблематичними.

"Ці віхи не відповідають вимогам для забезпечення ефективного захисту незалежності суддів і судової системи, а також нехтують рішеннями Суду Європейського Союзу з цього питання", — йдеться у заяві груп суддів.

Метою позову є частково перешкодити Польщі отримати доступ до коштів, доки вона не виконає рішення суду ЄС.

"Причина запиту про скасування рішення Ради ЄС полягає в тому, щоб чітко визначити принцип, згідно з яким рішення Суду ЄС щодо незалежності судових органів повинні виконуватися без затримок і в повному обсязі", — заявили судді. "Рішення Ради ЄС порушує цей принцип, оскільки немає повного — тобто безумовного — виконання рішень Суду ЄС", — додали вони.

Нагадаємо, 1 червня Єврокомісія з певними умовами дала "зелене світло" польському плану відновлення економіки після пандемії на 35,4 млрд євро, який більш ніж рік був заблокований через суперечки між Варшавою і Брюсселем щодо незалежності польської судової системи, зокрема Дисциплінарної палати Верховного суду. 

Проте частина євродепутатів вважають, що Єврокомісія занадто рано пішла на компроміс, а група депутатів почала збір підписів для висловлення недовіри президентці Єврокомісії, що, у разі успіху, означало би відставку всієї Єврокомісії. Європарламент у резолюції закликав не затверджувати план, доки Польща повністю не виконає умови.

Урсула фон дер Ляєн захищає рішення, зазначаючи, що кошти не почнуть виплачуватися, доки Варшава не виконає відповідні умови. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.