Світ реагує на нову анексію РФ, США вгамовують війну на Кавказі, 5 млрд євро Україні: новини дня

Дайджест
Вівторок, 20 вересня 2022, 21:50

Одна з головних тем дня – оголошення окупантами намірів про проведення "референдумів" на тимчасово захоплених Росією територіях України. 

В міністерстві закордонних справ України заявили, що так звані референдуми не матимуть жодних юридичних наслідків і що Україна продовжить звільнення окупованих територій.

Генсек НАТО засудив наміри Росії організувати псевдореферендуми. За його словами, такі наміри – це подальша ескалація в путінській війні.

У Пентагоні назвали плани Кремля щодо "референдумів" інформаційною операцією, а у Білому домі заявили, що США ніколи не визнають територіальних загарбань Росії в Україні

У Європейському Союзі вважають, що проведення на окупованих українських територіях так званих "референдумів" є ознакою "нервозності" Кремля через провали на фронті.

Більше важливих і цікавих новин 20 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Війна з Росією 

Британська розвідка повідомляє, що РФ вивела підводні човни з Криму в Краснодарський край через загрозу ударів.

Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що Росія воює не лише з Україною, а й з усім ЄС – і програє.

Канцлер Австрії проти нових санкцій щодо РФ і за переговори з "агресором і жертвою".

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що повернення захоплених Росією територій України полегшить переговорний процес про завершення війни.

Проте, у переговорах агресор точно не зацікавлений. Наразі Путін переходить до збільшення ескалації. 

Реакція Заходу на "референдуми" окупантів

Одна з головних тем дня – оголошення окупантами намірів про проведення "референдумів" на тимчасово захоплених Росією територіях України. 

В міністерстві закордонних справ України заявили, що так звані референдуми, проведені Росією на окупованих територіях України, не матимуть жодних юридичних наслідків та не змінять адміністративно-територіального устрою та міжнародно визнаних кордонів України.

А глава МЗС Дмитро Кулеба сказав, що Україна продовжить звільнення окупованих територій попри плани РФ провести там псевдореферендуми про приєднання.

Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг у вівторок засудив наміри Росії організувати псевдореферендуми на тимчасово окупованих територіях України.

За його словами, такі наміри – це подальша ескалація в путінській війні.

У Пентагоні назвали плани Кремля щодо "референдумів" інформаційною операцією, а у Білому домі заявили, що США ніколи не визнають територіальних загарбань Росії в Україні

У Європейському Союзі вважають, що запровадження Держдумою Росії кримінальної відповідальності, доречнішої під час повномасштабної війни, так само як і проведення на окупованих українських територіях так званих "референдумів" є ознакою "нервозності" Кремля через провали на фронті.

Президент Франції Емманюель Макрон розкритикував наміри Росії провести так звані "референдуми" на тимчасово окупованих територіях України, назвавши їх "провокацією" і "цинізмом".

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відкинув оголошені окупантами плани щодо "референдумів" про приєднання до Росії в чотирьох областях України як неприйнятні.

Президент Польщі Анджей Дуда назвав заплановані окупантами на захоплених територіях України псевдореферендуми нічого не вартими.

Прем’єрка Естонії Кая Каллас заявила, що намір РФ провести псевдореферендуми на окупованих територіях України матиме для Росії зворотній ефект, а глава МЗС Латвії Едгарс Ринкевичс закликав міжнародну спільноту відреагувати на заплановані фейкові "референдуми" РФ новими санкціями та більшої кількістю зброї для України.

Крім того, в інформаційному просторі з’являлися повідомлення про можливу мобілізацію в Росії.

У Білому домі вважають, що підготовка до мобілізації свідчить про невпевненість РФ.

Допомога Україні

Європейський Союз ухвалив фінальне рішення щодо швидкого виділення Україні 5 млрд євро макрофінансової допомоги для підтримки в умовах війни.

Столиця Чехії вирішила подарувати Україні 22 трамваї та автобуси, більшість - для Харкова, щоб замінити втрачені внаслідок обстрілів.

А Київ отримав від уряду США 11 кілометрів труб для відновлення тепломереж.

Енергокриза

Німеччина заповнила газові сховища більш ніж на 90%, а Чехія отримала першу партію скрапленого газу із США.

Молдова обирає альтернативи російському "Газпрому".

Інше: США примиряють Єреван та Баку

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Європейському Союзу не слід розглядати нові санкції проти Росії, оскільки це лише поглибить кризу енергопостачання та завдасть шкоди Європі.

Вірменія і Азербайджан за посередництва США заявили про готовність до переговорів.

У Грузії озброєний чоловік взяв заручників у банку: вимагає $2 млн, вертоліт і прапор Росії. Він утримував заручників понад 6 годин. Ввечері його затримали, ніхто не постраждав.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.