Корупційний скандал у Європарламенті: лідери груп готові зняти з посади підозрювану віцепрезидентку

Вівторок, 13 грудня 2022, 10:56

Лідери усіх політичних груп у Європарламенті погоджуються з тим, щоб зняти з посади віцепрезидентки Єву Кайлі через скандал з катарськими грошима для лобізму.

Про це повідомляє dpa з посиланням на свої джерела, пише "Європейська правда".

За даними співрозмовників, у всіх групах вже є згода щодо того, що грецька євродепутатка, затримана через корупційне розслідування, не може далі залишатися на цій посаді. 

Як відомо, президентка Європарламенту у зв’язку з подіями призупинила повноваження Кайлі, але формально вона ще зберігає свою посаду віцепрезидентки. 

Нагадаємо, у Брюсселі та околицях 9 грудня були проведені обшуки й арешти в межах розслідування діяльності "злочинної організації, корупції та відмивання грошей". Зокрема, правоохоронці вилучили приблизно 600 тисяч євро готівкою, мобільні телефони та комп'ютерне обладнання.

Згодом стало відомо, що в межах розслідування була арештована одна з віцепрезиденток Європарламенту Єва Кайлі та колишній євродепутат від Італії П'єр-Антоніо Панцері. У неділю чотирьох фігурантів справи включно з Кайлі та Панцері було взято під варту. Крім того, активи Кайлі були заморожені Грецією, її батьківщиною.

"Прогресивний альянс соціалістів і демократів", членкинею якого була Кайлі, у понеділок вирішив виключити її зі свого складу. 

Європарламент у зв’язку з розслідуванням призупинив голосування щодо надання громадянам Катару безвізового режиму з ЄС. 

Детально про скандал читайте у статті Сумки з грошима за "добре слово" про Катар: історія топ-хабарництва у Європарламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.