В'язниця для конкурента Ердогана, НАТО збільшує бюджет, Україна отримає 18 млрд євро: новини дня

Дайджест
Середа, 14 грудня 2022, 20:55

Сьогодні нарешті в Євросоюзі ухвалили рішення щодо виділення Україні 18 млрд євро допомоги. А ще Єврокомісія виплатила Україні третій і останній у 2022 році транш у розмірі 500 мільйонів євро

Хорватія передасть Україні понад 230 трансформаторів, а Норвегія передасть Україні 10 мостів для заміни зруйнованих. 

Ісландія пообіцяла 3 млн доларів на підтримку України в умовах зими, а Британія навчає українських суддів для проведення судових процесів над воєнними злочинцями.

Папа Римський закликав до скромного Різдва, а заощаджене передати в Україну.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв Україні подальшу фінансову, гуманітарну та військову підтримку, а лідер німецької опозиції вимагає, щоб уряд Німеччини поставив в Україну бойові танки та бронетранспортери.

У Європарламенті вручили премію Сахарова сміливому народу України, а Сенат Чехії визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Всі важливі і цікаві новини 14 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Гроші з Євросоюзу і не тільки 

Одна з головних новин дня – Європарламент нарешті схвалив надання Україні 18 млрд макрофіну в 2023 році. І це попри опір Угорщини.

Довгострокова позика, яка надається на пільгових умовах, але за умови проведення реформ, покриватиме основні державні послуги, включаючи роботу лікарень, шкіл та забезпечення житлом.

"Вона також покликана допомогти зберегти макроекономічну стабільність і відновити інфраструктуру в Україні, яка зазнає постійних нападів з боку Росії", - йдеться у заяві Європарламенту. 

А ще Європейська комісія виплатила третій і останній у 2022 році транш у розмірі 500 мільйонів євро в рамках надзвичайної макрофінансової допомоги для України.

З сьогоднішнім платежем загальна сума макрофінансової допомоги, наданої Україні з початку повномасштабної війни, досягла 7,2 млрд євро.

Кошти були надані Україні у формі дуже пільгових позик з довшими термінами погашення, ніж у рамках звичайної програми. На знак солідарності бюджет ЄС покриє відсотки за цими позиками.

До речі, за результатами опитування, яке замовляв Європарламент, більшість громадян Євросоюзу схвалюють підтримку України. Це теж добра новина для України. 

Крім того, Рада Європи затвердила план дій для України на рекордні 50 млн євро.

Новий План дій спрямований на підвищення стійкості державних інституцій шляхом зміцнення демократичного управління та верховенства права, а також захисту прав людини.

Рада Європи – міжнародна організація 46 держав-членів у європейському просторі.

Інша допомога Україні

Хорватія передасть Україні понад 230 трансформаторів, а Норвегія передасть Україні 10 мостів для заміни зруйнованих. 

Ісландія пообіцяла 3 млн доларів на підтримку України в умовах зими, а Британія навчає українських суддів для проведення судових процесів над воєнними злочинцями.

Папа Римський закликав до скромного Різдва, а заощаджене передати в Україну.

Як повідомляє Politico, США хочуть до березня 2023-го запустити систему контролю допомоги Україні.

США планують створити програму під назвою "Послуги з моніторингу, оцінки та аудиту звітності України" (Monitoring, Evaluation and Audit Services for Ukraine Reporting), або MEASURE, для надання допомоги з контролю за допомогою.

Про створення системи стало відомо на тлі все частіших закликів Республіканської партії США, як в січні 2023 року отримає контроль над Палатою представників Конгресу, до посилення перевірки грошей і зброї, що надходять в Україну.

Заяви з Німеччини

Канцлер Німеччини Олаф Шольц пообіцяв Україні подальшу фінансову, гуманітарну та військову підтримку.

"Разом із нашими друзями та партнерами ми рішуче підтримали Україну – фінансово, гуманітарно та зброєю. Ми продовжуватимемо цю підтримку – рівно стільки, скільки це необхідно", – сказав Шольц.

А голова опозиційної партії Християнсько-демократичний союз, яку раніше очолювала Ангела Меркель, Фрідріх Мерц вимагає, щоб уряд Німеччини поставив в Україну бойові танки та бронетранспортери.

Щодо євроінтеграції України

Вчора Верховна рада ухвалила три закони, що мали статус навіть більший, аніж просто "євроінтеграційні". Проведення реформ, передбачених цими законами, є одними з умов для початку переговорів щодо членства України в Євросоюзі. 

Після цього спікер Верховної ради Руслан Стефанчук заявив, що Україна виконала вже усі рекомендації Єврокомісії, необхідні для відкриття переговорів про вступ України до ЄС. 

У своїй заяві Стефанчук згадав, зокрема, закон про реформу Конституційного суду, закони "Про медіа" та "Про національні меншини (спільноти)"; закони щодо боротьби з відмиванням коштів.

Водночас ще не прийнятий закон про телерекламу, без якого виконання рекомендації Єврокомісії не є повним.

Експерти "Реанімаційного пакету реформ" вважають, що й після засідання Ради 13 грудня, коли ухвалили одразу три важливих проєкти, не можна говорити про те, що Україна повністю виконала рекомендації Єврокомісії .

Деталі – у статті Чи склав парламент іспит від ЄС? Аналіз виконання Україною критеріїв Єврокомісії

Серед інших новин дня 

У Європарламенті вручили премію Сахарова сміливому народу України.

Сенат Чехії визнав Голодомор геноцидом українського народу

Суд у Туреччині наказав ув’язнити потенційного головного суперника Ердогана на виборах.

ЄС погодив виділення 20 млрд євро для енергосфери, щоб відмовитися від російського газу.

НАТО у 2023 році збільшить цивільний і військовий бюджет на понад чверть.

Саакашвілі знову оголосив голодування, але через кілька годин припинив. Європарламент сьогодні ухвалив резолюцію, згідно якої, серед іншого, вимагає випустити Саакашвілі й запровадити санкції проти Іванішвілі.

Парламент Болгарії провалив затвердження уряду технократів, запропопонованого партією експрем’єра. У Латвії, навпаки, домовились про новий уряд, прем'єр і глава МЗС зберегли посади.

Заколотники в Німеччині планували вбити Шольца – The New York Times.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: