Новий пакет зброї від США, 29 країн за трибунал для РФ, Лаврова висміяли за брехню: новини дня

Дайджест
П'ятниця, 3 березня 2023, 21:05

Серед головних тем дня – допомога Україні: США оголосили про новий пакет військової допомоги, Євросоюз погодив план допомоги Україні артснарядами, а коаліція зі створення спеціального трибуналу для Росії налічує вже 29 країн. 

У США затримали двох підозрюваних в експорті до РФ компонентів авіоніки в обхід закону, а також посилюють боротьбу із обходом санкцій.  

Україну відвідав президент Латвії Егілс Левітс, який вшанував полеглих українських воїнів, підписав з президентом Зеленським декларацію про підтримку України та пообіцяв допомагати у відновленні інфраструктури Чернігівської області. 

Міністра закордонних справ РФ Сергєя Лаврова висміяли під час виступу в Індії, а у Вільнюсі підбитий російський танк жартома виставили на продаж.

У Вроцлаві почався суд над жінкою, яка у соцмережах підтримувала російську агресію, а німецький політик вийшов з партії "Ліві" після організованої нею проросійської акції.

Всі важливі і цікаві новини 3 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Допомога від США та коаліції

США офіційно оголосили про новий пакет військової допомоги Україні у розмірі 400 млн доларів, до якого увійдуть боєприпаси до HIMARS, гаубиць і Bradley та інше обладнання. Більше деталей про зміст пакету – за посиланням.

"Сполучені Штати також продовжують згуртовувати світ на підтримку України. Ми бачимо неймовірну відданість наших союзників і партнерів. Ми вітаємо понад 50 країн, які об'єдналися в знак солідарності з Україною, щоб надати їй підтримку в захисті її суверенітету і територіальної цілісності" – заявили у Держдепі.

До того ж, як повідомляє Financial Times, майже всі країни Європейського Союзу погодили розроблений у Брюсселі план швидкого забезпечення України дефіцитними артилерійськими боєприпасами, які можуть бути передані протягом кількох тижнів.

Приєдналися всі країни ЄС, крім Данії. Проте, до проєкту долучилася Норвегія, яка не є членом Євросоюзу, але має потужності для виробництва снарядів калібру 155 мм.

З іншого боку, у світі створена коаліція країн, які підтримують створення спеціального трибуналу для Росії за злочин агресії. До неї входять вже 29 країн, повідомляє міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. 

Крім того, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про надання Україні першої партії сонячних панелей у кількості 5700 штук. Ці панелі здатні покрити 11 тисяч квадратних метрів дахів громадських будівель, зазначила фон дер Ляєн. Перша партія сонячних панелей невдовзі буде доставлена до України. 

А ще Єврокомісія передала Україні дев'ять собак-саперів. Загалом батальйону розмінування, що діє у складі Збройних сил України, буде передано 50 собак.

Бундесрат, що об’єднує представників усіх 16 федеральних німецьких земель, у п’ятницю одноголосно ухвалив резолюцію на підтримку України до річниці повномасштабного вторгнення РФ.

Документ вимагає від РФ виведення військ з усієї території України та притягнення до відповідальності російського керівництва й військових за численні воєнні злочини, скоєні за час повномасштабного вторгнення.

Крім того, Бундесрат підтримує подальші санкції Європейського Союзу проти Росії, збільшення військової допомоги Україні та сприяння її членству в ЄС.

Голова комітету з питань оборони в Бундестазі Марі-Агнес Штрак-Циммерманн назвала колишню канцлерку Ангелу Меркель відповідальною за війну в Україні через блокування її вступу в НАТО.

Вона нагадала, що у 2008 році в НАТО було багато прихильників якнайшвидшого прийняття України, але Німеччина та Франція виступили проти через позицію Росії.

За словами політикині, те, що українці не вступили до НАТО, "було великою помилкою з боку французів і Ангели Меркель в той час".

Тим часом, результати опитування ZDF-Politbarometer показали, що німці розділилися у питанні того, чи має Україна йти на територіальні поступки Росії в обмін на мир.

41% вважають, що Захід повинен чинити тиск на Україну, щоб вона визнала територіальні втрати, якщо це могло б покласти край війні.

Стільки ж (41%) виступають за те, щоб допомогти Україні відвоювати всі утримувані Росією території, включно з Кримським півостровом.

Можливі наслідки надання Україні важкого озброєння також викликають суперечки.

Для 49% опитаних це збільшує ризик нападу Росії на західні держави, тоді як 45% не бояться цього.

Прихильники AfD (73%) оцінюють такий ризик як особливо високий, так само як і ліві (69%) та Вільна демократична партія (68%).

За повідомленнями проурядових російських ЗМІ, сербський державний збройовий завод нещодавно поставив близько 3500 снарядів для реактивних систем залпового вогню "Град" в Україну через Туреччину і Словаччину.

Росія вимагає від свого союзника Сербії офіційних пояснень щодо повідомлень про те, що балканська країна доставила тисячі ракет в Україну для боротьби з російським вторгненням.

Міністр оборони Сербії Мілош Вучевич заперечив, що його країна експортувала снаряди в Україну, але залишив відкритою можливість того, що вони могли потрапити туди через третю сторону.

"Якщо приватні компанії купують зброю на ринках третіх країн, а потім продають її іншим компаніям в інших країнах, то це питання не до Сербії, це міжнародна торгівля", – сказав він.

Разом з тим, в українських біженців в Іспанії є проблеми з грошовою допомогою. 

Тисячі українців, які втекли до Іспанії після вторгнення Росії минулого року, все ще чекають на обіцяні виплати в розмірі 400 євро на місяць в іспанських регіонах, де проживає більшість біженців.

Санкції та росіяни

У США затримали двох підозрюваних в експорті до РФ компонентів авіоніки в обхід закону, а також посилюють боротьбу із обходом санкцій.  

Крім того, Сполучені Штати запровадили санкції проти низки росіян через переслідування опозиціонера Кара-Мурзи.

А тепер щодо росіян у світі. Міністра закордонних справ РФ Сергєя Лаврова висміяли під час виступу в Індії, коли він заявив, що Росія хоче зупинити війну в Україні.

У Вроцлаві почався суд над жінкою, яка у соцмережах підтримувала російську агресію, а у Вільнюсі підбитий російський танк жартома виставили на продаж.

Німецький політик вийшов з партії "Ліві" після організованої нею проросійської акції.

Візит президента Латвії 

Президент Латвії Егілс Левітс у п’ятницю прибув до Львова з візитом.

Латвійський президент перебував у Львові спільно з президентом Володимиром Зеленським. Очільники держав вшанували пам'ять полеглих українських воїнів, які покояться на полі почесних поховань Личаківського кладовища. 

Президент Володимир Зеленський підписав з президентом Латвії Егілсом Левітсом декларацію, в якій серед іншого йдеться про підтримку європейської та євроатлантичної інтеграції України.

У декларації сказано, що урядовий і неурядовий сектори Латвії підтримуватимуть Україну стільки, скільки буде потрібно, і продовжуватимуть надавати потужну військову, технічну, оборонну та гуманітарну підтримку Україні.

На пресконференції з президентом України Егілс Левітс заявив, що Латвія візьме участь у відновленні інфраструктури Чернігівської області.

"Мовне питання" Молдови

Міністерство закордонних справ Росії висловило невдоволення ухваленою парламентом Молдови заявою, яка засуджує агресію Росії проти України, та рішенням молдовської влади замінити словосполучення "молдовська мова" на "румунська мова" в усіх законах країни.

На це відреагував міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску.

"Ми обурені обуренням Російської Федерації. Мова, якою ми говоримо, належить нам. Рішення про те, як ми називаємо цю мову, належить нам, і абсолютно жодна країна у світі не має морального, юридичного і політичного права коментувати ці речі. Румунською мовою розмовляють у Молдові й у нас спільна історія та мова з Румунією", – заявив Попеску.

У четвер парламент Молдови більшістю голосів ухвалив у першому читанні закон, який прибирає з конституції згадки про молдовську мову як державну у країні.

Попереду друге читання, але зважаючи на те, що партія Санду має у парламенті впевнену більшість, немає сумнівів у тому, що голоси будуть.

І хоча молдовської мови насправді не існує, у Молдові досі лишається чимало її прибічників.

Одним із небагатьох місць на планеті, де досі вважають, що "молдовська мова" існує, є... Україна. Міносвіти досі готує підручники, навчальні програми тощо, а дітям неіснуючу мову записують у атестати, що створює проблеми для подальшого навчання. Це має змінитися.

До того ж, відмовившись від "молдовської мови" якнайшвидше, Україна може ще й прискорити процес свого вступу до ЄС.

Редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко пояснює, як це все пов'язано, у статті Кінець "молдовської мови". Нащо Молдова змінює конституцію та чому це важливо для України.

Тим часом, НАТО розпочинає програму підвищення кваліфікації для держслужбовців Молдови.

До речі, щодо Молдови, тамтешній блогер, з якого збиткувались поліцейські в РФ, передав армії України п'ять дронів.

Решта новин дня 

Український літак допоміг перевезти до Туреччини понад 100 тонн гуманітарної допомоги.

У Греції відбулись обшуки на залізничній станції, біля якої сталась масштабна аварія.

У Білорусі нобелівського лауреата Біляцького засудили до 10 років колонії.

У ЄС відклали затвердження заборони двигунів внутрішнього згоряння з 2035 року.

У Подгориці в результаті вибуху в суді є загиблий та поранені.

У Німеччині на дорогах їздить уже мільйон електромобілів.

В Італії проходять десятки обшуків, затримали сестру "боса" сицилійської мафії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.