У Белграді зібрався великий провладний мітинг: учасників звозили з усієї країни автобусами

відео
П'ятниця, 26 травня 2023, 19:58

Десятки тисяч людей зібралися в п'ятницю в столиці Сербії на великий мітинг на підтримку президента Александара Вучича, який зіткнувся з безпрецедентними протестами після масових розстрілів у Белграді.

Про мітинг, як пише "Європейська правда", повідомляє агентство АР.

У відповідь на заклик Вучича вийти на "найбільший мітинг в історії Сербії" його прихильники, багато з яких були одягнені в однакові футболки з його портретом, були доставлені до Белграда автобусами з усіх регіонів країни, а також з Косова і Боснії.

Співробітникам державних фірм та установ наказали взяти вихідний, щоб прийти на мітинг перед будівлею парламенту. 

Деякі з них розповіли, що їх попередили про загрозу втратити роботу, якщо вони не візьмуть участь у мітингу. 

Сербські посадовці заявили, що мітинг сприяє "єдності і надії" для Сербії.
На трьох великих антиурядових протестах, що відбулися раніше цього місяця в Белграді, демонстранти вимагали відставки Вучича, а також відставки двох високопоставлених посадовців служби безпеки. 

Вони також вимагали відкликати ліцензії на мовлення у двох прихильних до Вучича телеканалів, які пропагують насильство і часто запрошують на ефіри засуджених воєнних злочинців та інших кримінальних авторитетів.

Опозиційні протестувальники звинувачують Вучича у створенні атмосфери безнадії і розколу в країні, що, за їхніми словами, опосередковано призвело до масових розстрілів 3 і 4 травня, в результаті яких загинули 18 і були поранені 20 осіб.

У Белграді десятки тисяч людей знову протестували через масові розстріли

Вучич рішуче заперечив будь-яку відповідальність за розстріли, назвавши організаторів опозиційних протестів "стерв'ятниками" і "гієнами", які хочуть використати трагедії, щоб спробувати прийти до влади силою і без виборів.

Очікують, що під час мітингу Вучич оголосить, що відходить від керівництва Сербською прогресивною партією і сформує "рух", який об'єднає всі "патріотичні сили" в країні. 

Він також може оголосити про проведення нових парламентських виборів у вересні – що навряд чи прийме опозиція за нинішніх умов, коли він має повний контроль над усіма гілками влади.

Подібні великі мітинги проходили в Сербії на початку 1990-х років, коли войовничий Слободан Мілошевич виголошував полум'яні промови, які ознаменували насильницький розпад Югославії і згуртували маси для подальших воєн.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: