ЗМІ: Висланий з Молдови російський пропагандист пов’язаний з ГРУ

Неділя, 17 вересня 2023, 08:18

Журналісти російського видання The Insider стверджують, що видворений із Молдови очільник місцевого відділення пропагандистської інформагенції Sputnik Віталій Денисов може бути кадровим офіцером військової розвідки РФ.

Про це йдеться в опублікованому в суботу розслідуванні The Insider, повідомляє "Європейська правда".

Російська кар’єра Денисова – уродженця Закарпаття – почалась у 1992 році, куди він переїхав після навчання у Львівському вищому військово-політичному училищу (нині – Академія сухопутних військ України) й відмови складати присягу.

У Москві він жив недалеко від штаб-квартири Головного управління Генштабу Збройних сил РФ (військової розвідки, ГРУ) і працював, серед іншого, в газеті "Трибуна за кордоном". Вона, за даними The Insider, була прикриттям для багатьох співробітників ГРУ, які шпигували за кордоном.

 
Фото: Радіо Свобода

У певний момент Денисов, говорить джерело видання, почав працювати у 72-му центрі спеціальної служби, який збирає й аналізує інформацію із зарубіжних резидентур ГРУ. Паралельно чоловік курує кілька організацій, які займаються пропагандою за кордоном.

У 2019 році Денисова – на той момент уже полковника російських повітряно-десантних військ – назначають головним редактором агенції Sputnik у так званій Південній Осетії. Там він відзначився скандалом, заявивши, що хтось намагався його отруїти побутовим газом, але перевірка підтверджень не знайшла.

МЗС Росії викликало молдовського дипломата через видворення пропагандиста РФ

На наступній посаді – керівника Sputnik в Азербайджані – Денисов також потрапив у скандал через масові звільнення підлеглих. Азербайджанські ЗМІ при цьому прямо називали його офіцером російської військової розвідки. Уже звідти Денисов потрапляє в Молдову, звідки й був недавно видворений.

На початку тижня співробітники молдовської міграційної служби прийшли додому до Віталія Денисова, посадили його в машину й відвезли в аеропорт з наказом про депортацію. У молдовському МВС пояснили, що рішення про видворення Денисова ухвалили через його втручання у внутрішні справи Молдови.

У липні Молдова оголосила про рішення вислати 45 співробітників російського посольства у Кишиневі. Це відбулося після публікації розслідування, в ході якого журналісти нарахували на даху посольства РФ у Кишиневі 28 антен і супутникових тарілок, які російські спецслужби, ймовірно, використовують для стеження за владою Молдови.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: