Лідер іспанських консерваторів провалив першу спробу очолити уряд

Середа, 27 вересня 2023, 14:56

Лідер іспанських консерваторів, глава Народної партії Альберто Нуньєс Фейхоо провалив першу спробу очолити уряд Іспанії.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомило агентство АР.

У середу, як і прогнозували, йому не вистачило для формування уряду всього чотирьох голосів до більшості у 176 голосів.

Фейхоо буде мати ще один шанс у п'ятницю, коли йому потрібно буде отримати від депутатів більше голосів "за", ніж "проти" у 350-місному парламенті.

Народна партія Фейхоо (137 місць) за підтримки ультраправої Vox (33 місця) та регіональних партій "Союз народу Наварри" (1 місце) і "Канарська коаліція" (1 місце) отримала голосив 172 депутатів, 178 виступили проти.

В Іспанії почалася перша спроба сформувати уряд

Якщо Фейхоо не зможе отримати схвалення з другої спроби, чинний прем'єр-міністр Педро Санчес отримає шанс зберегти посаду.

Лідер лівоцентристських соціалістів повинен буде заручитися достатньою підтримкою законодавців з групи конкуруючих лівих, регіоналістських і сепаратистських партій з Каталонії і Країни Басків.

Парламент обговорював кандидатуру Фейхоо на посаду прем'єр-міністра протягом кількох годин у вівторок і в середу вранці перед голосуванням.

Однак у дебатах домінувало те, що Санчес розглядає можливість прийняти вимоги каталонських сепаратистських партій про те, щоб Іспанія амністувала сотні, а можливо, і тисячі людей, які брали участь у невдалій спробі відокремлення Каталонії у 2017 році.

Санчес, який помилував кількох високопоставлених каталонських сепаратистів, промовчав про можливість амністії і лише сказав, що хоче продовжити "нормалізацію" відносин з північно-східним регіоном.

У серпні Фейхоо заявляв, що він близький до того, щоб стати прем'єр-міністром, але не бажає платити політичну ціну за амністію, якої вимагають каталонські сепаратисти в обмін на свою підтримку.

Читайте також: Золота акція сепаратистів: як парламентські вибори завели Іспанію у нову кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: