Опитування не виявили явного переможця за день до парламентських виборів у Нідерландах

Вівторок, 21 листопада 2023, 16:57

Опитування соціологічної фірми I&O Research, опубліковане напередодні позачергових парламентських виборів у Нідерландах, показало лідерство трьох основних політсил, жодна з яких самостійно не зможе сформувати коаліцію.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Der Volkstrant.

Лідерство в опитуванні розподілилось між праволіберальною Народною партією за свободу і демократію (VVD), яку багато років очолював чинний голова уряду Марк Рютте, коаліцією "Ліво-зелених" і лейбористів (GroenLinks-PvdA) на чолі з колишнім віцепрезидентом Єврокомісії Франсом Тіммермансом і ультраправа "Партія свободи" (PVV) Герта Вілдерса.

Згідно з дослідженням I&O Research, PVV може претендувати на 28 місць, що на два більше, ніж в останньому опитуванні, а VVD і GroenLinks-PvdA отримують по 27. Та з урахуванням статистичної похибки всі три політсили мають однаковий результат.

Реклама:

Від трьох лідерів дещо відстає новоутворений альянс "Новий соціальний договір" (NSC) на чолі з Пітером Омцігтом, який робить наголос на технократичному управлінні. Він може розраховувати на 21 місце, хоча протягом попередніх опитувань показував кращий результат.

На лідера проросійської партії Нідерландів напали вдруге за місяць

Решта політсил суттєво відстають від лідерів: соціал-ліберали "Демократи 66" (D66) Роба Джеттена мають 9 місць, Соціалістична партія (SP) – шість місць; "Рух селян-громадян" (BBB) – п’ять; решта можуть розраховувати на меншу кількість мандатів.

Усього до нідерландського парламенту можуть пройти шістнадцять партій. Водночас, зауважує Der Volkstrant, виборці ще можуть змінити вподобання, оскільки 63% із них не впевнені у своєму виборі.

Останні чотири керівні коаліції в Нідерландах очолювала Народна партія за свободу і демократію консервативного лідера Марка Рютте. Але він і його остання чотирипартійна коаліція пішли у відставку в липні після того, як не змогли досягти згоди щодо пакета заходів зі стримування міграції. 

Рютте, який найдовше перебував на посаді прем'єр-міністра Нідерландів, оголосив, що піде з політики, як тільки після виборів буде сформована нова коаліція.

Детальніше читайте у статті "ЄвроПравди": Ультраправа відставка: чому йде з політики лідер Нідерландів, який підтримав Україну.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: