ЗМІ: Між Макроном і його дипломатами поглиблюються розбіжності через війну на Близькому Сході

Четвер, 23 листопада 2023, 11:07

Відносини між президентом Франції Емманюелем Макроном і його дипломатами погіршуються через публічну політику глави держави щодо війни між Ізраїлем і ХАМАС.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Politico з посиланням на дипломатичні джерела у Парижі.

За інформацією видання, дипломати регулярно скаржаться на те, що їх не тримають в курсі дій влади. Більш того, йдеться в матеріалі, вони вороже налаштовані до підходу Макрона щодо Близького Сходу.

Так, цього місяця в інтерв'ю BBC президент закликав Ізраїль припинити бомбардування ХАМАС, оскільки вони "вбивають жінок і немовлят". Після реакції ізраїльського урядуМакрон був змушений зв'язатися з лідерами близькосхідної країни, щоб роз'яснити свої заяви.

Реклама:

Один неназваний французький дипломат у коментарі Politico підсумував позицію Парижа як "одного дня проізраїльську", а "наступного – пропалестинську".

"Дипломати вважають, що якби з ними консультувалися заздалегідь, нам не довелося б змінювати позицію Франції", – сказав дипломат.

За даними видання, розчарування дипломатів було викликане пропозицією Макрона переорієнтувати коаліцію проти ІДІЛ на боротьбу з ХАМАС – ідеєю, яку міжнародна спільнота швидко торпедувала, а арабські країни могли сприйняти це як пропозицію західним країнам приєднатися до Ізраїлю у бомбардуваннях сектору Гази.

Макрон виправдовується за свою відсутність на марші проти антисемітизму

Через кілька годин після оголошення цієї ідеї Париж виступив із роз'ясненням, назвавши ініціативу лише такою, на яку "надихнула" коаліція у боротьбі з ІДІЛ.

Згодом Макрон оголосив, що Франція надсилає судно-шпиталь для підтримки медичних служб Гази, перш ніж з'ясувалося, що на кораблі, яке відправляють, немає достатньої кількості ліжок.

У публікації також йдеться, що дипломати не погоджувалися з позицією Макрона щодо війни Ізраїлю проти ХАМАС, яку в самій Франції вважали занадто проізраїльською.

У внутрішньому документі Міністерства закордонних справ, що просочився в Мережу, міститься критика з боку дипломатів, зокрема, за відхід від давньої політики країни, спрямованої на розвиток відносин з арабським світом.

За словами двох дипломатів, які ознайомилися з документом, він містить критику підходу Франції до війни між Ізраїлем і ХАМАС, а також критику щодо того, як його сприймають у регіоні.

Як сказав один із дипломатів, якого цитує Le Figaro, у ньому йдеться про "втрату авторитету і впливу Франції, а також про погіршення іміджу країни в арабському світі" та дипломатично покладається відповідальність за ці зміни на Макрона.

"Дипломатична служба засмучена тим, що політика Франції на Близькому Сході визначається трьома людьми в Єлисейському палаці", – поскаржився один зі співрозмовників Politico.

Зазначають, що після попереджувальних сигналів від французьких дипломатів Макрон поступово зайняв більш критичну позицію щодо Ізраїлю та приєднався до закликів до припинення вогню в Газі.

Раніше міністерка закордонних справ Франції Катрін Колонна привітала домовленість про звільнення заручників, захоплених палестинським ісламістським угрупованням ХАМАС під час нападу на Ізраїль, в обмін на припинення вогню.

Франція офіційно підтвердила загибель вже 39 своїх громадян внаслідок нападу терористичного угруповання ХАМАС на Ізраїль. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: