Єврокомісія заявила про надзвичайний рівень сплеску антисемітизму в Європі

Понеділок, 6 листопада 2023, 07:14

Європейська комісія заявила, що європейські євреї сьогодні знову живуть у страху на тлі сплеску антисемітських інцидентів по всій Європі за кілька тижнів, що минули після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.

Як пише "Європейська правда", про це йдеться в заяві, опублікованій Єврокомісією.

"Сплеск антисемітських інцидентів по всій Європі за останні кілька днів досяг надзвичайного рівня, нагадуючи найтемніші часи в історії", – наголосила Єврокомісія.

У своїй заяві Єврокомісія вказала на відродження антисемітських інцидентів та риторики в Євросоюзі та в усьому світі, згадавши про коктейлі Молотова, кинуті в синагогу у Німеччині, зірки Давида, якими розписали житлові будинки у Франції, осквернення єврейського кладовища в Австрії, напади на єврейські магазини та синагоги в Іспанії, а також про демонстрантів, які вигукують гасла ненависті до євреїв.

Реклама:

"У ці важкі часи ЄС підтримує свої єврейські громади. Ми найрішучішим чином засуджуємо ці огидні дії. Вони йдуть врозріз з усім, за що виступає Європа. Проти наших основних цінностей та нашого способу життя", – йдеться в заяві.

Рада мусульман Німеччини засудила антисемітизм на пропалестинських акціях

Єврокомісія зазначила, що ці напади були спямовані проти моделі суспільства, "заснованої на рівності, інклюзивності та повній повазі до прав людини". "Євреї, мусульмани, християни – ніхто не повинен жити в страху перед дискримінацією або насильством через свою релігію або ідентичність", – зазначила ЄК.

В заяві підкреслено, що ЄС сповнений рішучості захищати добробут усіх своїх громад, етнічних, релігійних чи інших.

"Ми повинні дати відсіч цьому зростанню антисемітизму, а також зростанню антимусульманської ненависті, яке ми спостерігаємо протягом останніх тижнів, і якому немає місця в Європі", – йдеться в заяві Єврокомісії, яка також пообіцяла продовжити посилювати заходи безпеки у співпраці з державами-членами ЄС.

Нагадаємо, в суботу 4 листопада у французькому місті Ліон скоїли напад на жінку єврейського віросповідання з ножем, імовірно, на ґрунті антисемітизму.

Після 7 жовтня, з моменту нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль, у Франції зафіксували 887 подій та інцидентів антисемітського характеру, у зв'язку з якими затримали понад 400 людей.

Серед іншого, у Парижі затримали пару з Молдови, яких звинувачують у тому, що вони наносили на будівлі зірки Давида "на замовлення третьої особи". В ніч з 30 на 31 жовтня в одному з округів Парижа на стінах намалювали близько 60 зірок.

Читайте також: Європейський фронт ізраїльської війни: як пропалестинські протести розкололи ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: