У Німеччині пройшли масові демонстрації проти правопопулістів "АдН"

Фото
Понеділок, 15 січня 2024, 07:21

Десятки тисяч німців протягом вихідних вийшли на акції протесту проти ідей правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН") у різних містах.

Про це повідомляє Spiegel, пише "Європейська правда". 

Демонстрації пройшли у багатьох містах. Найчисельнішою стала акція у Берліні з близько 25 тисячами учасників.

 
IMAGO / Martin Müller

До акції у Потсдамі з 10 тисячами людей приєдналися канцлер Німеччини Олаф Шольц і міністерка закордонних справ Анналена Бербок.

Реклама:

Приводом для демонстрації стало розслідування німецьких журналістів про зустріч політиків "Альтернативи для Німеччини" та членів інших правих організацій, на якій обговорювали ідею про масову депортацію з країни осіб іммігрантського походження.

Бербок зазначила, що прийшла на мітинг разом зі звичайними громадянами "за демократію та проти фашизму старого і нового штибу".  

 
Sebastian Gollnow / dpa

У Кілі вийшло близько 8 тисяч людей, у Саарбрюкені – біля 5000, у Гамбурзі – близько 2000.

Перед цим на інформацію про зустріч правих гостро відреагували представники всього політичного спектру Німеччини. 

Також це поновило дебати про можливість заборонити діяльність партії на законодавчому рівні як такої, що є небезпечною для країни.

Проте президент Франк-Вальтер Штайнмаєр має сумніви в успішності такої ініціативи з юридичної точки зору та прогнозує, що процедура зайняла би дуже тривалий час. Колишній суддя Федерального конституційного суду Ганс-Юрген Пап’єр вважає, що спроби заборонити "АдН" тільки згуртували би її симпатиків. 

Нагадаємо, у другій половині 2023 року ультраправа "Альтернатива для Німеччини" стабільно посідала друге або й навіть перше місце в рейтингах, відображаючи розчарування німців політикою чинного коаліційного уряду на чолі з Олафом Шольцом.

Вже три федеральні землі оголосили партію правоекстремістською. 

Читайте також: Ультраправа загроза: що стоїть за стрибком популярності "друзів Путіна" у Німеччині.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: