Прем'єр Чехії має частку в сумнівній спілці, яка могла відмивати гроші на боєприпаси для України

Понеділок, 22 січня 2024, 17:33

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала не вказав у декларації, що є власником частки в кредитній спілці Podnikatelská družstevní záložní (PDZ, буквально – "Підприємницька дружня кредитна спілка"), яка фігурує в розслідуванні щодо відмивання коштів.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", пише Seznam Zprávy.

Видання знайшло одного з акціонерів PDZ, бізнесмена Павла Вурста, на якого натрапило під час іншого розслідування. Той стверджує, що в кредитній спілці відбувалося відмивання готівкових грошей. Вурст каже, що ще між 2020 і 2021 роками подавав кримінальну заяву стосовно незаконних дій у PDZ, але нею не зацікавились.

Минулого року Seznam Zprávy сама почала розслідувати підозрілі фінансові операції кредитної спілки, коли, згідно з інформацією видання, там зникли 140 мільйонів чеських крон готівкою, призначених для закупівлі боєприпасів для України.

Реклама:

"Ми розслідуємо обставини, пов'язані з PDZ, справа щодо України стала поштовхом до цього", – підтвердило газеті джерело з Національного центру по боротьбі з організованою злочинністю Чехії.

Поліція прийшла з обшуками до Генштабу Чехії

Видання також підтвердило від Вурста й самого Фіали, що чеський прем’єр має частку в PDZ, не відображену в його декларації. Вурст нібито попереджав політика перед виборами 2020 року, щоб той вирішив питання свого членства в проблемній спілці, але цього так і не сталось.

Сам Фіала в розмові із Seznam Zprávy заявив, що частку в PDZ отримав за рекомендацією близького радника, коли хотів диверсифікувати активи. Відсутність цієї інформації в декларації він пояснив тим, що вважав частку "звичайним банківським рахунком".

"У мене був рахунок з червня 2015 року по листопад 2020 року. Я поклав гроші у два етапи, спочатку 700 тисяч чеських крон, а потім 250 тисяч чеських крон. Я не користувався жодними фінансовими продуктами, у мене був лише рахунок. Поповнення та зняття грошей відбувалося банківським переказом", – розповів він.

У Чехії, як і в Україні, відповідно до закону, політики і й високопосадовці зобов'язані щорічно подавати майнові декларації. За відсутність у декларації інформації про частку в PDZ Фіалі, відповідно, загрожує штраф у 50 тисяч крон (2016 євро).

Нагадаємо, поліція Праги розслідує погрози чеському актору Ондржею Вечи через підтримку кампанії Skupina D, яка збирає кошти на безпілотники для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: