ЗМІ: Питання озброєння Ізраїлю виявило новий розкол в уряді Британії

Новини — П'ятниця, 5 квітня 2024, 09:29 —

На тлі авіаудару Ізраїлю, внаслідок якого в Газі загинули семеро гуманітарних працівників, в уряді прем'єра Великої Британії Ріші Сунака виникли нові розбіжності.

Як пише "Європейська правда", про це Bloomberg на умовах анонімності повідомили британські міністри, члени парламенту та інші посадовці.

За даними джерел, прем'єр Сунак та глава МЗС Девід Кемерон опинилися між двох вогнів – тих представників їхньої Консервативної партії, які хочуть припинити майбутній експорт зброї до Ізраїлю, та тих, хто хоче продемонструвати йому подальшу підтримку.

Щонайменше троє міністрів уряду Великої Британії виступають проти будь-якого призупинення продажу озброєнь, стверджують співрозмовники агентства.

Реклама:

Урядовці, на яких посилається Bloomberg, кажуть, що Сунак і Кемерон працювали в тісній співпраці один з одним, а також зі США, намагаючись чинити тиск на Ізраїль, щоб він призупинив бойові дії в Газі.

Вже протягом декількох тижнів Кемерон очікує на юридичну консультацію, яка дозволила б йому винести рішення про те, чи дотримується Ізраїль норм міжнародного гуманітарного права під час військової операції в секторі.

Байден попередив прем’єра Ізраїлю через обстріл, внаслідок якого загинули волонтери

Рішення проти Ізраїлю призведе до того, що Лондон може призупини видачу ліцензій, які дозволяють компаніям постачати зброю.

Це стало б політичним сигналом для близькосхідної держави від ключового західного союзника. За даними Міноборони Британії, у 2022 році експорт зброї до Ізраїлю склав 42 мільйони фунтів (53 мільйони доларів),

За словами поінформованих джерел, юридичний департамент МЗС схиляється до більш жорсткої позиції щодо Ізраїлю. Посадовці відомства очікують, що Кемерон незабаром ухвалить рішення, а також публічно заявить, що Ізраїль, імовірно, порушив міжнародне право.

Втім, вказує агентство, деякі високопоставлені члени уряду та його радники, а також десятки депутатів від консерваторів виступають проти того, щоб Велика Британія визнала, що Ізраїль, можливо, не дотримується міжнародного права.

Водночас політичний тиск посилився після удару Ізраїлю в Газі, внаслідок якого загинули семеро співробітників World Central Kitchen (WCK), і це ускладнюється значним відставанням консерваторів від опозиційних лейбористів у рейтингах напередодні виборів, які очікують пізніше цього року.

У публікації йдеться, що деякі представники консерваторів стурбовані тим, що рішуча позиція проти Ізраїлю може переконати деяких депутатів підтримати заміну Сунака.

Раніше міністерство закордонних справ Великої Британії викликало посла Ізраїлю через загибель у Газі співробітників World Central Kitchen, зокрема, трьох британців.

Загиблі працівники їхали в двох броньованих автомобілях WCK і потрапили під удар, коли колона виїжджала зі складу після розвантаження понад 100 тонн гуманітарної продовольчої допомоги, привезеної в Газу морем.

Прем'єр-міністр Британії Ріші Сунак у вівторок закликав Ізраїль терміново розслідувати і пояснити трагічний інцидент.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: