У Берліні натякнули Тбілісі, що закон про "іноагентів" несумісний з європейським курсом

Новини — П'ятниця, 5 квітня 2024, 23:25

В уряді Німеччини критично прокоментували плани партії влади у Грузії повернути на розгляд законопроєкт "про прозорість іноземного впливу", який порівнюють з російським законом про "іноагентів".

Як пише "Європейська правда", заяви речників пресслужби уряду ФРН і Міністерства закордонних справ наводить агентство dts.

"Ми з певним жалем відзначаємо, що цей проєкт знову розглядається, попри чітку реакцію у суспільстві і з-за кордону", – прокоментувала у п’ятницю заступниця речника уряду Крістіан Гофманн.

Партія влади у Грузії здивована реакцією Заходу на намір ухвалити закон про "іноагентів"

Реклама:

Речник Міністерства закордонних справ Німеччини зазначив, що Грузія перебуває на шляху реформ, необхідних для вступу до ЄС, і у Тбілісі знають, що свобода преси і демократія є наріжними цінностями Євросоюзу. 

Він не став прямо коментувати, які наслідки може мати ухвалення закону для подальшого руху Грузії до членства у ЄС. Як відомо, Грузія отримала статус кандидата на вступ до Євросоюзу наприкінці 2023 року, але з умовами. 

Наступної п’ятниці грузинський прем’єр Іраклій Кобахідзе має прибути з візитом до Берліна. 

Нагадаємо, цього тижня партія влади у Грузії поновила наміри ухвалити закон "про прозорість іноземного впливу", який порівнюють із законом про "іноагентів" у Росії. На додачу, "Грузинська мрія" також офіційно внесла пропозицію поправок до конституції про заборону "ЛГБТ-пропаганди". 

Євросоюз і США висловили занепокоєння з приводу намірів "Грузинської мрії" ухвалити закон про "іноагентів". Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, яка у конфлікті з керівною партією, назвала ініціативу "саботажем" європейського майбутнього Грузії. 

Читайте також пояснення "ЄвроПравди", навіщо влада Грузії йде на конфлікт з ЄС, висуваючи такі ініціативи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: