У Польщі – скандал через покарання прикордонників, які стріляли під час сутички з мігрантами

Новини — Четвер, 6 червня 2024, 08:36 —

У Польщі піднявся скандал після того, як стало відомо про покарання військових, задіяних в охороні кордону з Білоруссю, за застосування вогнепальної зброї під час протистояння з мігрантами.

Про це повідомляє RMF24, пише "Європейська правда".

У середу стало відомо, що кількох військових, задіяних до охорони кордону з Білоруссю, відсторонили від виконання обов’язків та висунули їм звинувачення у перевищенні повноважень і створення загрози для життя. Звинувачення стосуються подій, що сталися наприкінці березня-початку квітня. 

Інформацію про інцидент першим опублікував портал Onet. За викладеною версією подій, група мігрантів перетнула кордон і постріли у повітря не зупинили їх. Тоді військові зі складу 1-ї Варшавської механізованої бригади почали стріляти у землю. Приблизно 43 постріли влучили у паркан. Мігранти врешті відступили за лінію кордону. 

Реклама:

Проте після того дії військових почала розслідувати польська військова поліція. За словами одного з військових, з якими спілкувались журналісти, трьох людей з його підрозділу "повели геть у наручниках, немов злочинців". Проти двох почали провадження, згодом їх звільнили з-під варти. Співрозмовник ЗМІ обурювався тим, що безпосереднє командування докладало мало зусиль, щоб захистити їх у цій ситуації.

Після розголосу відреагував міністр оборони Владислав Косіняк-Камиш.

"Затримання військових, які відкривають попереджувальний вогонь по мігрантах, які на них нападають – це неприйнятно. Дії військової поліції щодо затриманих потребують пояснення. Солдати, які на сторожі безпеки держави, мають бути впевнені у тому, що законодавчо захищені", – заявив міністр.

Як відомо, останнім часом ситуація на білорусько-польському кордоні знову загострилася, сутички мігрантів з прикордонниками стаються регулярно. 

Прем’єр Польщі Дональд Туск анонсував обмеження доступу до прикордонної зони після того, як наприкінці травня в районі села Дубичі Церковні прикордонника поранили ножем.

Водночас у прикордонних з Білоруссю громадах критикують плани у теперішньому вигляді, оскільки від цього можуть суттєво постраждати доходи місцевих бізнесів, зокрема тих, що заробляють на туризмі у Біловезьку Пущу.

Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що Варшава підготує інформаційну кампанію, спрямовану на жителів країн, звідки мігранти найчастіше потрапляють на білорусько-польський кордон, щоб вони не вірили розповідям про "легкий шлях до ЄС". 

Читайте також: Лукашенко атакує Польщу: як Туск долатиме нову міграційну кризу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: