Поддержка убийства Путина, 2.7 млн ​​беженцев, французы и немцы за членство Украины в ЕС: новости

Дайджест
Воскресенье, 13 марта 2022, 21:20

Ракетний удар по Яворівському полігону; в Ірпені росіяни застрелили американця; росіяни викрали мера Дніпрорудного; США і Китай проведуть переговори щодо російської війни проти України; посол ЄС заявив, що робота щодо приєднання України до Євросоюзу розпочалася; Чехія надасть Україні додаткову військову допомогу на $31,5 млн; у ЄС обговорили четвертий пакет санкцій проти РФ, затвердять у понеділок; майже 2,7 млн українських біженців виїхали через війну з РФ; в Італії перекинувся автобус з українцями; Іран здійснив ракетний обстріл консульства США у сусідньому Іраку, випустив 12 ракет.

Більше цікавих новин 13 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Вісімнадцята доба війни

В Україні триває вісімнадцята доба війни Росії проти України. В результаті ракетного удару по Яворівському полігону у ніч на неділю 35 осіб загинули, ще 134 у лікарні з різним ступенем ураження. 

Радник з національної безпеки президента США Джейк Салліван заявив, що це є ознакою розчарування президента Путіна ходом воєнних дій в Україні. 

Заступниця держсекретаря США вважає, що Путін хоче знищити Україну.

Тим часом, британський полковник сказав, що НАТО слід розглянути всі варіанти усунення Путіна, включно з убивством.

Начальник поліції Київської області Андрій Нєбитов повідомив, що в Ірпені у неділю розстріляли співробітника всесвітньовідомого американського видання New York Times. Згодом видання заявило, що загиблий американець не був їхнім співробітником.

Посол Європейського союзу в Україні Матті Маасікас запевнив, що ЄС усвідомлює штучність спроб Росії створити фейкову "республіку" в окупованому Херсоні.

Посол вважає, що зараз Росія намагається підтасувати факти задля того, щоби замаскувати агресію та нові спроби поділити Україну.

Очільник Ватикану, Папа Франциск у своїй публічній промові неділю, в річницю його обрання на престол, зробив заяву на підтримку України. Він назвав "варварськими" дії російської армії під час облоги та бомбардування Маріуполя.

За його словами, цього тижня місто, яке носить ім’я діви Марії – Маріуполь – стало містом-мучеником лютої війни, яка спустошує Україну.

А у Сербії проурядове видання розповідає про "українських нацистів", які "бомблять Маріуполь".

Слід додати, що Туреччина домовляється з РФ про евакуацію своїх громадян з Маріуполя.

Європейський союз обурений викраденням мерів окупованих українських міст. У неділю стало відомо, що росіяни викрали мера Дніпрорудного Євгенія Матвєєва. Це сталося вже вдруге у містах Запорізької області. 11 березня російські окупанти викрали міського голову захопленого Мелітополя Івана Федорова.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Росія може застосувати хімічну зброю в Україні. Президент Польщі, у свою чергу, каже, що застосування РФ хімічної зброї може спричинити втручання НАТО.

США і Китай проведуть переговори щодо російської війни проти України.

Також стали відомі деталі перемовин Шрьодера в РФ щодо завершення війни в Україні.

Як з’ясувалося, переговори з Путіним щодо припинення нападу РФ на Україну були не єдиною зустріччю, яку провів ексканцлер. За даними джерел, зустріч віч-на-віч між Шрьодером і Путіним тривала "кілька годин" і відбулася у четвер ввечері.

За добу після того, у п’ятницю, відбулася ще одна зустріч "з одним із найближчих соратників Путіна", підтверджує джерело в оточенні Шрьодера, не уточнюючи особу переговорника.

Тим часом, МЗС України повідомляє про припинення роботи усіх консульств України в Росії.

Індія переносить посольство зі Львова до Польщі.

Членство України в ЄС: процес пішов

Глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас заявив, що робота щодо приєднання України до Європейського союзу розпочалася: крига скресла, процес пішов.

Посол зазначив, що члени ЄС і союзники постачають Україні зброю, і ще більше допомоги попереду.

Слід додати, що абсолютна більшість німців, французів та італійців – за вступ України до ЄС. Про це свідчать результати масштабного опитування, проведеного одночасно у чотирьох державах ЄС. 

Найменшим виявився рівень підтримки у Франції, але й там він високий - 62% громадян підтримують вступ, 38% виступають проти.

Допомога Україні: зброя, санкції проти РФ

Чехія надасть Україні додаткову військово допомогу на $31,5 млн.

За даними опитування, яке було проведене у Німеччині, Франції, Італії та Польщі, переважна більшість європейців підтримують постачання зброї Україні та санкції проти РФ.

У ЄС обговорили четвертий пакет санкцій проти РФ, затвердять у понеділок.

А за словами міністра житлового будівництва та розвитку громад Майкла Гоува, Будинки підсанкційних олігархів у Великій Британії можуть бути використані для розміщення біженців з України.

Тим часом, заступник голови офісу президента України Ігор Жовква вважає, що ЄС має невідкладно запровадити сильніші санкції, пропозиції щодо яких Україна вже комунікувала.

Інше: ДТП автобусу з українцями, удар по консульству США

За даними ООН, майже 2,7 млн українських біженців виїхали через війну з РФ.

Британія платитиме $450 на місяць сім’ям, що прийматимуть українських біженців.

У МЗС України пояснили, як діє тимчасовий захист для українців у ЄС і куди за ним звертатись.

Уряд Шотландії просить Лондон скасувати візи для біженців з України.

В Італії перекинувся автобус з українцями: 1 загиблий, кілька постраждалих.

У Берліні понад 20 тисяч людей вийшли на акцію в підтримку України.

Іран здійснив ракетний обстріл консульства США у сусідньому Іраку, випустив 12 ракет.

Це лише частина цікавих новин 13 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: