2 сценария контрнаступления, Польша передает первые МиГ-29, отмена молдавского языка: новости дня

Дайджест
Четверг, 16 марта 2023, 21:04

Незалежна комісія ООН підтвердила, що Росія скоїла воєнні злочини в Україні, а Австрія підтримала спецтрибунал за злочин агресії РФ.

Президент Польщі Анджей Дуда анонсував передачу найближчими днями чотирьох МіГ-29 Україні.

Уряд Швеції вирішив передати Україні вісім самохідних артилерійських установок Archer та почав відповідні процедури у парламенті, а Естонія відправить в Україну снайперську зброю і спецспорядження.

Фінляндія передає Україні сонячну електростанцію та іншу допомогу у сфері енергетики, але не може подарувати швидкісні потяги, які раніше їздили в Росію.

Німеччина передала ЗСУ артилерійські снаряди і боєприпаси для MARS II, а міністр оборони Франції оголосив про прибуття в Україну перших колісних танків AMX-10 RC.

Всі важливі і цікаві новини 16 березня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з Росією

Незалежна комісія ООН, що досліджувала порушення міжнародного права під час повномасштабної війни Росії проти України, бачить ознаки воєнних злочинів у діях Російської Федерації.

16 березня комісія опублікувала звіт про розслідування порушень міжнародного права під час війни в Україні, де дійшла висновку, що низку дій Росії можна кваліфікувати як воєнні злочини.

Тим часом, Австрія, за словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, підтримала спецтрибунал за злочин агресії РФ, таких країн уже 33.

Посадовці США розкрили два сценарії весняного контрнаступу України. Як пише Politico, Київ ще не визначився зі стратегією контрнаступу, але у нього є два варіанти. 

Перший – просуватися на південь через Херсон до Криму, а другий – рухатися на схід зі своєї північної позиції, а потім на південь, перерізавши російський сухопутний коридор. 

За словами співрозмовників Politico, перший варіант не виглядає реалістичним, оскільки Росія окопалася для оборони на східному березі Дніпра, а Україна не має достатньої кількості людських ресурсів для успішної десантної операції проти такої сили. Другий варіант, на їхню думку, більш імовірний. 

Офіційні особи США зараз зосереджені на тому, щоб підготувати Україну до великого весняного наступу з метою повернення територій, який, як вони очікують, розпочнеться до травня.

На тлі підготовки України до контрнаступу зростає напруга у відносинах між Росією і США. 

14 березня російські літаки скинули авіаційне паливо на американський MQ-9, після чого один із них зіткнувся з дроном, пошкодивши його пропелер. У підсумку дрон упав у Чорному морі.

Американське видання NBC News з посиланням на джерела повідомляє, що російські винищувачі, які агресивно перехопили американський військовий безпілотник над Чорним морем, діяли за погодженням "на найвищих рівнях у Кремлі".

Підозрілий Китай

Президент Литви Гітанас Науседа вважає, що Китай підтримує Росію у війні з Україною, попри те, що Пекін намагається виступати в ролі нейтрального мирного посередника.

За словами Науседи, зараз роль Китаю у питанні війни Росії проти України виглядає скоріше деструктивною, ніж конструктивною, і йому важко уявити Пекін як нейтрального посередника. 

"На жаль, я бачу мету Китаю – продовжити цю війну, зробити цю війну ще більш кривавою, і в такій ситуації Китай у прихованій або відкритій формі підтримує Росію", – сказав Науседа.

За даними Politico, китайські компанії під час війни в Україні продавали РФ гвинтівки й бронежилети.

Крім того, компанія Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., також відома як DJI, у листопаді та грудні 2022 року відправила деталі для дронів – акумулятори та камери – через Об'єднані Арабські Емірати невеликому російському дистриб'ютору. DJI перебуває під санкціями США з 2021 року за надання китайській державі дронів для спостереження за уйгурською меншиною в Сіньцзяні.

Разом з тим, сьогодні міністр закордонних справ Дмитро Кулеба обговорив з китайським колегою Цінь Ганом принципи, на яких можна відновити мир в Україні.

"Під час моєї сьогоднішньої телефонної розмови з державним радником і міністром закордонних справ Китаю Цінь Ганом ми обговорили важливість принципу територіальної цілісності", – йдеться у повідомленні глави МЗС України у Twitter.

Літаки, колісні танки, інша зброя

Президент Польщі Анджей Дуда анонсував передачу найближчими днями чотирьох МіГ-29 Україні.

Уряд Швеції вирішив передати Україні вісім самохідних артилерійських установок Archer та почав відповідні процедури у парламенті, а Естонія відправить в Україну снайперську зброю і спецспорядження.

Фінляндія передає Україні сонячну електростанцію та іншу допомогу у сфері енергетики, але не може подарувати швидкісні потяги, які раніше їздили в Росію.

Німеччина передала ЗСУ артилерійські снаряди і боєприпаси для MARS II, а міністр оборони Франції оголосив про прибуття в Україну перших колісних танків AMX-10 RC.

Разом з тим, Францію звинуватили у гальмуванні плану ЄС з поповнення запасів боєприпасів для України. Як повідомляє The Telegraph, Франція вважає, що продукція у рамках спільної закупівлі озброєнь Євросоюзу має вироблятися всередині блоку. Така позиція Франції і нібито гальмує плани щодо поповнення запасів артилерійських снарядів для України.

Президент Зеленський заявив про "конкретні результати" після розмови з прем'єром Британії.

"Як завжди, маємо конкретні результати в посиленні оборонної та економічної підтримки України. Цінуємо незмінну позицію Великої Британії!" – зазначив президент України, не навівши подробиць.

Київ сьогодні відвідав і прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш.

"Відвідую Київ, щоб підтвердити непохитну підтримку Латвією України так довго, як це буде потрібно.

Перемога України має вирішальне значення для вільної Європи", – так  прокоментував у Twitter він свій візит. 

"Загроза на порозі Молдови"

15 березня журналісти-розслідувачі кількох країн опублікували матеріали про російську стратегію впливу на Молдову, яку, вочевидь, розробили у Кремлі близько двох років тому. У ній 2030 рік визначають як "крайній термін" взяття під політичний контроль Молдови та її дистанціювання від західних партнерів. 

Речник Кремля Дмитрій Пєсков, коментуючи публікації, заявив, що нічого не чув про існування такого плану, а керівництво Молдови заразилося "русофобською інфекцією", тоді як Москва прагне добросусідських відносин із Кишиневом.

Міністр закордонних справ Британії Джеймс Клеверлі заявив у четвер, що найкращий спосіб захистити Молдову від нападу Росії – це допомогти українцям у захисті.

Британія виділить кошти на допомогу Молдові та Грузії через "загрозу на їхньому порозі".

Слід додати, що парламент Молдови сьогодні за дві хвилини затвердив скасування "молдовської мови".

Законопроєкт передбачає закріплення в усіх законах країни поняття "румунська мова" замість "молдовської" та "рідної" мов.

Деталі читайте у статті:  Кінець "молдовської мови". Нащо Молдова змінює конституцію та чому це важливо для України.

Серед інших новин дня 

У Чехії за схвалення російського вторгнення в Україну засудили 9 людей

Міністр оборони Польщі підтвердив розкриття шпигунської мережі РФ, а міністр внутрішніх справ розповів подробиці

Україна і ЄС на рік продовжили "транспортний безвіз".

У Британії спалахнула пожежа у 400-річному готелі, де жили українські біженці.

У Грузії оштрафували ультраправих, які зірвали й спалили прапор ЄС.

Групі медиків з Польщі дозволили оглянути Саакашвілі – ЗМІ.

Жителі Британії зіткнулися з найбільшим падінням купівельної спроможності за останні 70 років.

Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.
Реклама: