8 жовтня 2022

Статті
Мир не для всіх. Як саміт у Празі спробував примирити ворогів у Європі та поза нею
Близькою є домовленість про мир на Південному Кавказі, де Росія має зазнати поразки... Мая Санду стала зіркою зустрічей у Празі...
Новини
ВідеоМолдова та Україна. Місце у новому форматі ЄС для сусідів
22:05
ЄС засудив офіційне "привласнення" Росією окупованої ЗАЕС 
Європейський Союз засудив переведення Росією окупованої Запорізької АЕС під свій контроль президентським указом і створення для управління станцією власного держпідприємства. 
21:33
У Берліні 8000 прихильників правопопулістської AfD з прапорами РФ скаржились на ціни й санкції
У суботу 8 жовтня прихильники правопопулістської "Альтернативи для Німеччини" зібралися під будівлею парламенту на протест проти високих цін та із закликами зняти санкції проти Росії.
21:02
КНДР запустила чергову балістичну ракету: сьому за два тижні
Південна Корея повідомляє про черговий запуск Північною Кореєю балістичної ракети у Японське море.
20:14
Вибух на АЗС в Ірландії: кількість загиблих зросла до 10
Кількість загиблих внаслідок вибуху на автозаправній станції на околиці села Кріслох в Ірландії зросла до 10 осіб.
19:31
У Мінтранспорту Німеччини підтвердили, що причиною несправності на залізниці стала диверсія
Міністр транспорту й цифрової інфраструктури Німеччини Фолькер Віссінґ підтвердив, що причиною ранкового "паралічу" на Deutsche Bahn на півночі країни стали диверсійні дії.
18:41
Посла ЄС в Україні просували на одну з ключових посад у Раді ЄС, але обрали іншу кандидатку
Посла ЄС в Україні, естонця Матті Маасікаса просували на посаду генерального секретаря у Раді ЄС, що є дуже впливовою посадою в цьому органі, проте у підсумку на неї обрали представницю Франції Терез Бланше, яку називають компромісною кандидаткою.
17:36
У партії Шольца закликали вірити ядерним погрозам Путіна і натякнули на необхідність перемовин
Лідер фракції соціал-демократів у Бундестазі Рольф Мютзеніх застеріг від ядерної есклації війни РФ проти України і закликав серйозно сприймати цей ризик у зовнішньополітичних рішеннях Німеччини.
17:10
У Зеленського розповіли, якими бачать найперші завдання щодо євроінтеграції
В Офісі президента головним завданням у сфері євроінтеграції визначили якнайшвидше виконання рекомендацій, які Україна отримала разом зі статусом кандидата. 
16:52
У Зеленського переконані, що новий європейський формат відповідатиме очікуванням Києва
В Офісі президента переконані, що новий формат європейської співпраці, ініційований президентом Франції, відповідатиме очікуванням України. 
16:30
Україна запропонувала перейменувати ініційований Макроном європейський формат співпраці
Україна під час першого саміту Європейської політичної спільноти, що пройшов 6 жовтня у Празі, запропонувала перейменувати його на "спільноту миру".
15:41
У Німеччині пошкоджені кабелі на 3 години паралізували рух потягів, підозрюють диверсію
На півночі Німеччини вранці 8 жовтня рух потягів Deutsche Bahn далекого прямування був паралізований протягом трьох годин через проблеми з диспетчерськими комунікаціями.
14:55
Британський постачальник електроенергії доплачуватиме клієнтам за економію
Британська компанія-постачальник електроенергії Octopus оголосила про запровадження схеми "Періоди економії", за якою доплачуватиме клієнтам у разі невикористання електрики під час пікового навантаження.
14:38
Вучич заявив, що в 1999 році США й Британія вимагали від Угорщини напасти на Сербію
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що нібито у 1999 році очільники США і Великої Британії вимагали від Угорщини розпочати наземний наступ на сербську територію.
14:15
фотоУ Греції під час суду над ультраправою партією адвокат показав нацистське привітання
Адвокат Костас Плевріс, який захищає обвинувачених у справі ультраправої грецької партії "Золотий світанок", у п’ятницю показав у суді нацистське привітання, заявивши, що це не заборонене законом.
13:49
Глава Міноборони ФРН прибула до Литви: обговорить посилення контингенту НАТО
Міністерка оборони Німеччини Крістіне Ламбрехт у суботу прибула до Литви для зустрічі з литовським колегою Арвідасом Анушаускасом, щоб обговорити спільні військові навчання та посилення контингенту НАТО.
13:26
Британія виступила проти таємного голосування із засудженням "референдумів" у ГА ООН, якого хотіла РФ
Постійна представниця Великої Британії в ООН Барбара Вудворд у п’ятницю виступила проти пропозиції російської сторони організувати таємне голосування за резолюцію із засудженням псевдореферендумів на окупованих територіях України в Генеральній Асамблеї.
12:53
Глава МЗС Естонії привітав "українські спецслужби" з вибухом на Керченського мосту
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу припускає, що за вибухом на Керченському мосту в суботу вранці може стояти Україна, і привітав "українські спецслужби" з цією подією.
12:43
Чинний уряд Італії ухвалив стратегію щодо ЛГБТ, майбутній уже готовий її скасувати
Міністерка з питань рівних можливостей Італії Елена Бонетті представила національну стратегію щодо ЛГБТ+, що стане одним із останніх помітних рішень поки ще чинного уряду Маріо Драґі.
12:11
Прем’єрка Естонії: російські ухилянти – наступна зброя в гібридній війні РФ
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас вважає, що Росія може використати ухилянтів, які зараз тікають від мобілізації, як "наступну зброю" у своїй гібридній війні проти Європи.
11:38
Австрія оскаржує в Суді ЄС рішення визнати природний газ і ядерну енергетику "зеленими"
Австрія в п’ятницю подала позов до Суду Європейського Союзу у зв’язку з рішенням віднести в окремих випадках газову та атомну енергетику як "інвестиції, що сприяють збереженню клімату".
11:14
Вибух на АЗС в Ірландії: вже семеро загиблих
Унаслідок вибуху на автозаправній станції на околиці села Кріслох в Ірландії загинули семеро людей, також повідомляється про велику кількість поранених.
11:00
Розвідувальний літак США пролітав над Балтійським морем незабаром після вибухів на "Північному потоці-2"
Розвідувальний літак Військово-морських сил США P-8A Poseidon пролетів поблизу місця розриву трубопроводу "Північний потік-2" в Балтійському морі через кілька годин після того, як з'явилися перші його пошкодження.
10:44
США запровадили масштабні санкції проти високотехнологічного сектору Китаю
Адміністрація президента США Джо Байдена у п’ятницю оголосила про заходи експортного контролю, які зокрема передбачають заборону постачання Китаю напівпровідників, виготовлених із використанням американських технологій.
10:20
Бельгія утрималася під час голосування за нові санкції ЄС проти Росії
Прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив, що утримався під час голосування щодо нового пакету санкцій ЄС проти Росії, побоюючись наслідків обмежень, що б'ють по сталеливарному сектору.
09:54
В Італії скоротять опалювальний сезон і знизять температуру в батареях для економії газу
Міністр екології Італії Роберто Чинголані підписав розпорядження про умови опалювального сезону у 2022-2023 році, спрямовані на економію газу на тлі енергетичної кризи в Європі.
09:34
Іспанія хоче витратити понад 6,5 млрд євро на закупівлю й модернізацію військової техніки
Міністерство оборони Іспанії у 2023 році пропонує витратити понад 6,5 мільярда євро на програму закупівлі та модернізації військової техніки – це на 26,3%, або 2,67 мільярда євро, більше, ніж планувалося.
09:08
У Туреччині кажуть, що Путін хоче "нової великої угоди" із Заходом
Радник президента Туреччини Ібрагім Калін вважає, що президент Росії Владімір Путін прагне укласти із Заходом "нову велику угоду", і саме цим можна пояснити зокрема бажання Москви йти на переговори.
08:53
У Британії вважають, що війна в Україні може завершитися до кінця року – The Times
Останні успіхи українських сил у прориві російської лінії фронту викликали в уряді Великої Британії сподівання на те, що повномасштабна війна може завершитися вже до кінця цього року.
08:36
Пентагон відновить прийом винищувачів F-35 попри наявність у ньому китайських матеріалів
Міністерство оборони США у п'ятницю повідомило Конгрес про відновлення постачань винищувачів F-35 після того, як наприкінці серпня це призупинили через виявлені у двигуні деталі із китайської сировини.
08:22
Британська розвідка пояснила, що означає критика Пригожиним і Кадировим війни в Україні
Дедалі більше представників російської "системи" починають критикувати керівництво міністерства оборони Росії на тлі постійних військових невдач на полі бою в Україні за останні два тижні.
08:09
фотоВибух на АЗС в Ірландії: щонайменше троє загиблих
На околиці ірландського села Кріслох у п’ятницю ввечері стався вибух на автозаправній станції, внаслідок якого загинули не менш як троє людей, є також поранені.