7 жовтня 2022

Статті
98% за вихід з РФ: як у Чехії жартома готують "анексію" Калінінграда
Військово-морський флот Чехії, морське міністерство та пивопроводи "Пивний потік" та "Пивний потік-2" – у Чехії вже тиждень не вщухає справжній інтернет-шторм. 
Колонки
Фокус на безпеку: як війна змінила пріоритети Консультативної місії ЄС
Напад Росії переорієнтував нашу діяльність на допомогу Україні в обороні та підтримку правоохоронних органів у захисті громадян.
Новини
23:25
Путін поки не ухвалював рішення про застосування ядерної зброї – Пентагон
У міністерстві оборони США наразі не бачать доказів того, що президент Росії Владімір Путін готується до застосування ядерної зброї.
23:12
Данія зафіксувала біля свого острова підземні поштовхи невідомої природи
Біля данського острова Лесе, що на північному сході від материкової частини країни, протягом останніх кількох днів були зафіксовані чотири підземні поштовхи, походження яких науковці встановити поки не можуть.
22:50
відеоСексистська традиція в елітному коледжі Іспанії привернула увагу прем’єра й прокуратури
В Іспанії прокуратура почала розслідування інциденту в елітному Мадридському університету Комлутенсе, під час якого хлопці-студенти вигукували образи на адресу дівчат, а прем’єр-міністр країни Педро Санчес особисто засудив їхню поведінку.
22:22
Майже все керівництво головної проросійської партії Латвії пішло у відставку після розгрому на виборах
Четверо керівників латвійської партії "Злагода", яка вважається виразником інтересів російського населення Латвії, оголосили про відставку після розгромної поразки на останніх парламентських виборах.
ДайджестНобель для українців, 100 млн євро на зброю, місія ЄС на кордоні Вірменії: новини дня
22:01
Прем’єр Греції: ЄС зможе покарати Туреччину за допомогу Росії в обході санкцій
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив у п’ятницю, що новий пакет санкцій Європейського Союзу передбачає покарання для Туреччини в разі, якщо вона допомагатиме Росії обходити обмеження.
21:40
Росія побачила "вказівку США" в новому пакеті санкцій ЄС
Речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова розкритикувала ухвалений Європейським Союзом восьмий пакет санкцій, заявивши, що він дестабілізує світові ринки і шкодить країнам, що розвиваються.
21:23
фотоГлава Міноборони Іспанії відвідала українських військових, які проходять підготовку в країні
Міністерка оборони Іспанії Маргарита Роблес у п’ятницю відвідала ескадрилью підтримки повітряного розгортання (EADA) на авіабазі в Сарагосі, де проходять підготовку 19 українських військовослужбовців.
20:49
Лондон і Дублін заявили про ризик перевиборів у Північній Ірландії через відсутність коаліції
Велика Британія та Ірландія після переговорів у п’ятницю висловили побоювання, що парламент Північної Ірландії, в якому більшість здобули націоналісти, так і не зможе сформувати уряд до крайнього терміну 28 жовтня, і на країну чекають нові парламентські вибори.
ВідеоЯк у Чехії готують "анексію Калінінграду" за сценарієм Кремля
20:38
У Боснії розслідують можливу фальсифікацію результатів виборів на користь Додіка
Виборчі органи Боснії висловили занепокоєння з приводу широко поширених проблем на виборчих дільницях і повідомлень про порушення та підтасовування голосів на загальних виборах минулими вихідними.
20:29
Зеленський уточнив, що закликав до превентивних санкцій проти РФ, а не ударів по території
Президент України Володимир Зеленський закликав до введення превентивних санкцій проти Росії, заявивши, що влада країни почала "готувати своє суспільство" до можливого застосування ядерної зброї у війні.
20:15
оновлено 21:00Посол заявив про готовність Індонезії прийняти Зеленського і Путіна на саміті G20
Індонезія готується до прийому президентів України та Росії Володимира Зеленського і Владіміра Путіна у цьогорічному саміті "Групи двадцяти" в Індонезії, але сторони поки не підтвердили своєї участі.
20:01
Парламент Норвегії закриває сауну для скорочення витрат електроенергії
У парламенті закривається сауна, знижується температура в приміщеннях, прибираються додаткові обігрівачі в парламентських офісах.
19:56
У серпні Польща прийняла найбільше українських біженців
У серпні 2022 року серед держав-членів ЄС, щодо яких є відповідні дані, Польща надала найбільшу кількість статусів тимчасового захисту українським біженцям, а саме 67 280.
19:46
Чинний президент Австрії виграє вибори вже у першому турі - опитування
За Ван дер Беллена готові проголосувати 58% австрійців, а це означатиме перемогу одразу в першому турі.
19:39
Білий дім прокоментував заяву Байдена щодо "Армагеддону"
Заяви президента США Джо Байдена про перспективу "Армагеддону" у світлі заяв Владіміра Путіна не ґрунтуються на нових розвідувальних даних про можливість застосування Росією ядерної зброї.
19:23
Прем'єр Польщі пропонує поділити заморожені активи РФ між Україною та ЄС
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький на неформальному саміті Європейського Союзу запропонував скерувати частину заморожених активів Росії для допомоги європейцям у енергетичній кризі.
19:08
Прем'єрка Британії звільнила міністра через скаргу на його поведінку на партійній конференції
Депутата також відсторонили від роботи в парламенті до проведення розслідування висунутого проти нього обвинувачення.
19:00
Глава Єврокомісії анонсувала виділення 2 млрд євро макрофіну Україні в найближчі дні
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у п’ятницю анонсувала виділення Україні ще двох мільярдів євро в межах погодженої ще в червні макрофінансової допомоги.
18:48
ЄС створить фонд на 100 млн євро для прямої закупівлі Україною зброї
Президент Франції Емманюель Макрон оголосив у п’ятницю про створення Європейським Союзом спеціального фонду в розмірі 100 мільйонів євро, за допомогою якого Україна зможе здійснювати прямі закупівлі військової техніки.
18:40
Найбільший військовий корабель Британії зламався втретє за останні місяці
Один із двох авіаносців королівського військово-морського флоту Великої Британії "Принц Уельський" у п’ятницю вранці зазнав чергової поломки – третьої за останні кілька місяців.
18:32
Країни ЄС досягли консенсусу щодо тренувальної місії для українських військових
Країни Євросоюзу досягли консенсусу щодо створення спільної тренувальної місії для підготовки українських військових.
18:23
Байден обмежив право спецслужб США аналізувати персональні дані жителів ЄС
Президент США Джо Байден у п’ятницю підписав указ про обмеження можливості американських спецслужб отримувати доступ до персональних даних жителів Європейського Союзу.
18:22
Глава МЗС Естонії вимагає скасувати дозвіл дипломатам РФ безкоштовно паркуватися в Таллінні
За оцінкою МЗС, загальне звільнення від плати за паркування в столиці для автомобілів із дипломатичними реєстраційними номерами є необґрунтованим.
18:02
Німеччина спалить майже 800 млн невикористаних масок, куплених на початку епідемії COVID
Німеччина має намір спалити майже 800 мільйонів невикористаних захисних масок, придбаних в перші місяці пандемії, оскільки у них закінчився термін придатності.
17:57
Туреччина розмістила ударні дрони на території визнаного лише нею Північного Кіпру
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п’ятницю оголосив про розміщення ударних безпілотників і літаків на території Північного Кіпру, який визнає лише Анкара, і пообіцяв захищати його "зусібіч".
17:56
Глава МЗС Естонії побажав Путіну зустріти наступний день народження за ґратами
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу з нагоди 70-річчя президента РФ закликав створити спецтрибунал щодо злочинів РФ в Україні, побажавши Путіну зустріти наступний день народження за ґратами.
17:44
МАГАТЕ провело першу ротацію своєї місії на ЗАЕС
Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) в п’ятницю підтвердило першу ротацію своєї місії на Запорізькій атомній електростанції, анонсовану раніше генеральним директором Рафаелем Гроссі.
17:35
Чотири молдовські підприємства пов'язані з оборонним сектором РФ – розслідування
Щонайменше чотири підприємства Молдови пов’язані з російськими військовими державними корпораціями, які перебувають під санкціями Європейського Союзу через повномасштабне вторгнення РФ в Україну.
17:27
фотоМіністерка оборони Чехії у 70-річчя Путіна сфотографувалась у футболці з "посланням" для нього
Міністерка оборони Чехії Яна Чернохова у 70-річчя президента РФ Владіміра Путіна сфотографувалася у футболці з "посланням" для нього, яку їй подарувала чеська ініціатива збору коштів на зброю для України.
17:25
Уряд Німеччини видав візу підозрюваному у шпигунстві росіянину - ЗМІ
Росіянин, якого служби класифікують як шпигуна, вперше звернувся за візою в Москві в липні.
17:17
Іран знову наполягає, що не постачав Росії дрони
Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдуллахіан заявив, що його країна не постачала Росії жодної зброї – попри наявність численних доказів використання російськими силами іранських безпілотників.
17:06
Швейцарія передає Україні пожежні машини й будівельну техніку
Федеральна рада Швейцарії в п’ятницю оголосила про надання Україні техніки й обладнання для гасіння пожеж, очищення забрудненої води та усунення завалів.
17:01
У Грузії повідомляють про нові спроби встановлення "кордону" на межі з окупованими територіями
Служба держбезпеки Грузії повідомила, що російські окупаційні сили продовжують так звану "бордеризацію" біля лінії розмежування з окупованим Цхінвальським регіоном.
16:39
відеоПрем'єрка Фінляндії: у Росії є тільки один вихід - залишити Україну
Прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін заявила, що для Росії є лише один шлях завершити війну в Україні – залишити її територію.
16:32
Молдова відправила в Україну гумдопомогу на 1,1 млн євро, яку раніше отримала для біженців
З Молдови вирушили в Україну 17 вантажівок з гуманітарною допомогою загальною вартістю близько 1,1 млн євро.
16:10
Естонія готує новий пакет військової допомоги Україні - з боєприпасами і зимовим спорядженням
Естонія планує оголосити наступний пакет військової допомоги для України, до якого має увійти у тому числі зимове спорядження. 
16:03
Німеччина хоче ремонтувати передані Україні САУ в Словаччині через невдалі переговори з Польщею
Україна отримала від Німеччини та Нідерландів 22 САУ виробництва Krauss-Maffei Wegmann (KMW), які постійно використовуються на фронті.
15:51
Мелоні обурилась застереженнями Франції щодо верховенства права в Італії після виборів
Лідерка партії-переможиці виборів та ймовірна наступна прем’єрка Італії Джорджія Мелоні розлютилася на заяву представниці уряду Франції, яка сказала, що Париж буде "пильно стежити" за подальшою ситуацією з верховенством права в Італії.
15:09
Нідерланди закриють найбільше в Європі газове родовище попри енергетичну кризу
Гронінген - одне з найбільших газових родовищ у світі та найбільше в Європі. Воно потенційно могло б замінити постачання газу із Росії.
15:07
Чехія планує великий урядовий візит до Києва
Чехія планує масштабний візит до Києва за участі близько половини міністрів уряду 31 жовтня.
Аналітика короткоКраловець, а не Калінінград: як чехи тролять Росію планами щодо анексії
14:27
Прем’єр Греції відповів на випади Ердогана, який де-факто погрожував Афінам силою
Прем’єр Греції Кіріакос Міцотакіс відповів на заяви президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана цього тижня, у яких він фактично пригрозив Греції застосуванням сили- відкинувши звинувачення у провокаціях і запевнивши, що Афіни налаштовані вирішувати суперечки через діалог. 
14:23
У Нідерландах затримали підозрюваного у продажу мікрочипів до РФ в обхід санкцій
55-річний чоловік зі сходу Нідерландів затриманий за підозрою у постачанні мікрочипів до Росії, що заборонено міжнародними санкціями.
13:59
Рада звернулась до ООН, ЄС і Ради Європи із закликом створити трибунал для РФ
Верховна рада ухвалила постанову про звернення до ООН, парламентів та урядів її держав-членів, Євросоюзу, Ради Європи стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.
13:28
Ексглава МЗС Литви: у Путіна "в його 70" варіантів вже немає, а в Росії є
Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс вважає, що якщо для президента РФ Владіміра Путіна "в його 70" вже варіантів немає, то Росія ще може врятуватися, якщо виведе війська з України і спробує налагодити зв’язки зі світом.
13:25
Розвідка Естонії вважає малоймовірною ядерну атаку РФ проти України на тлі майбутніх навчань
У розвідці Естонії вважають, що хоча РФ невдовзі проводитиме свої щорічні навчання для сил, що відповідають за ядерну зброю, її застосування проти України малоймовірне.
12:59
Грузія домовилась з Туреччиною про поставку бронетранспортерів
Грузія отримає із Туреччини нові бронетранспортери натівського зразка. 
12:45
Польща запускає курси тактичної підготовки для цивільних
Міноборони Польщі оголосило про запуск соціальної кампанії "Тренуйся з армією", в рамках якої цивільним пропонують оволодіти найбільш базовими навичками на випадок надзвичайних ситуацій чи необхідності ставати до оборони. 
12:42
фотоЛідерів ЄС перед самітом у Празі зустрічала статуя голого Путіна на золотому унітазі
Активісти встановили перед Празьким градом, де зустрічаються на неформальному саміті лідери ЄС, статую голого президента РФ Владіміра Путіна на золотому унітазі.
12:10
Нобелівську премію миру присуджено правозахисникам з України, Білорусі та Росії
Лауреатами Нобелівської премію миру 2022 року стали українська правозахисна організація "Центр громадянських свобод", білоруський правозахисник Алесь Біляцький та російська правозахисна організація "Меморіал".
11:53
Ердоган і Путін телефоном обговорили війну в Україні
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у п’ятницю провів телефонну розмову з президентом Росії Владіміром Путіним.
11:46
Норвегія перевіряє свій підводний газопровід після вибухів на "Північних потоках"
Норвегія направила спеціалізоване судно для перевірки підводного газопроводу до Німеччини через побоювання з приводу безпеки після ймовірної диверсії на двох трубопроводах "Північного потоку".
ВідеоІнтерв'ю про вступ України до ЄС до 2030 року
11:08
Заповнення газосховищ ЄС досягло 90% - глава Єврокомісії
Глава Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн повідомила, що газосховища ЄС заповнені на 90% напередодні зими.
11:07
Президент Литви: Україні потрібна наша підтримка не завтра, а сьогодні
Президент Литви Гітанас Науседа наголосив на потребі більшої підтримки України у світлі останніх рішень про незаконну анексію українських територій і мобілізацію в РФ.
10:48
фотоПрезидент Литви вийшов до проукраїнських демонстрантів, що пікетують саміт ЄС
Президент Литви Гітанас Науседа перед неформальним самітом ЄС у Празі підійшов до демонстрантів, які влаштували акцію на підтримку України біля Празького граду.
10:35
Боррель попросить лідерів ЄС підтримати новий транш військової допомоги Україні і тренувальну місію
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель на саміті лідерів Євросоюзу у Празі попросить їх підтримати виділення нового траншу військової допомоги Україні і організацію тренувальної місії українських військових.
10:12
Глава Європарламенту: Україні потрібні танки, і держави ЄС можуть їх надати
Глава Європейського парламенту Роберта Метсола знову закликала держави Євросоюзу надати Україні танки.
09:52
Британія вимагала прибрати прапори ЄС на саміті євроспільноти у Празі
Саміт Європейської політичної спільноти, який відбувся 6 жовтня у Празі, мав позбутися прапорів ЄС на вимогу Великої Британії, а брюссельське керівництво ЄС мало зробити свою присутність якомога обережнішою.
09:50
фотоУ Берліні двоповерховий автобус врізався у міст, є постраждалі
У Берліні пізно ввечері в четвер двоповерховий автобус в'їхав у міст, внаслідок аварії кілька людей отримали поранення.
09:13
Британська розвідка оцінила масштаби "російського ленд-лізу" для ЗСУ
За даними британської розвідки, понад половина українського танкового парку складається з захоплених у росіян машин.
09:03
Вірменія, Азербайджан та Євросоюз погодили розміщення цивільної місії ЄС на кордоні
Вірменія та Азербайджан у принципі домовилися про розміщення цивільної місії ЄС вздовж кордону, яка працюватиме спільно з комісіями з делімітації.
08:47
Моравецький: саміт у Празі підтвердив повну ізоляцію Росії
Саміт Європейської політичної спільноти у Празі підтвердив, що Росія перебуває у повній ізоляції, і не лише з боку країн ЄС.
08:40
Байден попередив про ризик "Армагеддону" через ядерні погрози Путіна 
Президент США Джо Байден порівняв нинішні ядерні погрози Кремля з Карибською кризою 1960-их років, попередивши про ризик "Армагеддону".
08:25
Албанія і Греція не змогли домовитися щодо морських кордонів
Албанія і Греція не дійшли згоди в питанні морських кордонів між двома країнами, незважаючи на зустріч прем'єр-міністрів обох країн на полях Європейського політичного співтовариства в Празі в четвер.
08:15
Румунія може приєднатися до Шенгенської зони до кінця року
Румунія може до кінця року приєднатися до Шенгенської зони, допустив президент країни Клаус Йоганніс.
08:00
Глава оборонного комітету Бундестагу у Києві закликала надати танки Україні
Під час візиту в Україну голова комітету з оборони Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерманн знову закликала до постачання Україні західних бойових танків та бронетранспортерів.
07:48
Меркель заявила, що міцний мир у Європі можливий лише за участю Росії
Колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель застерегла від ігнорування погроз Росії у контексті війни в Україні як блефу.
07:31
Президент Азербайджану допустив підписання мирної угоди з Вірменією до кінця року
Президент Азербайджану Ільхам Алієв вважає, що за певних умов мирний договір із Вірменією може бути підписаний до кінця 2022 року.
07:16
Орбан: провальну санкційну політику Брюсселя треба змінювати
Глава угорського уряду Віктор Орбан після саміту Європейської політичної спільноти у Празі закликав до зміни санкційної політики ЄС щодо Росії.