9 жовтня 2022

Новини
21:41
фото, відеоНа невеликому італійському острові Стромболі прокинувся вулкан
На італійському острові Стромболі, що розташований північніше Сицилії, прокинувся вулкан, у море вивергається лава й попіл. 
21:18
У Південній Кореї розповіли деталі останнього ракетного випробування КНДР - сьомого за 2 тижні
Військове командування Південної Кореї розповіло технічні деталі ракетного пуску КНДР, який зафіксували вранці 9 жовтня (для часового поясу України - ще 8 жовтня).
20:46
Байден і Шольц провели телефонну розмову, у тому числі про Україну та ядерний шантаж Путіна
Президент США Джо Байден та федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц провели телефонну розмову, в якій обговорювали у тому числі про війну РФ проти України і пов'язані з нею виклики.
ДайджестПідготовка нападу з Білорусі, “подарунки” до ювілею Путіна, диверсія у Німеччині: все за вихідні
19:41
Низка країн ЄС відреагували на ракетний обстріл РФ житлових будинків у Запоріжжі
Низка європейських країн відреагували на останні ракетні удари РФ по житлових будинках у Запоріжжі в ніч на 9 жовтня, внаслідок яких загинули щонайменш 13 людей.
19:15
Президентські вибори в Австрії: прогнозують перемогу чинного глави держави
За прогнозами після завершення голосування, перемогу на президентських виборах в Австрії отримає чинний глава держави Александр ван дер Беллен.
18:36
В МЗС відповіли на звинувачення РФ про нібито провокування Молдови на "силові дії" в Придністров’ї
У Міністерстві закордонних справ України назвали "переведенням стрілок" заяви посадовця російського МЗС, який звинуватив Київ у підбурюванні Кишинева на "силові дії" щодо Придністров’я.
18:18
Кулеба закликав світ до дій після чергового обстрілу РФ житлових будинків у Запоріжжі
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав міжнародну спільноту відреагувати конкретними кроками на останні обстріли російськими військовими житлових будинків у Запоріжжі, внаслідок чого загинули щонайменш 13 цивільних осіб і десятки постраждали. 
17:29
Німеччина виступає за нові санкції ЄС проти Ірану за придушення протестів жінок
Глава МЗС Німеччини виступає за запровадження персональних санкцій проти іранських посадовців, причетних до жорсткого придушення протестів, спровокованих загибеллю затриманої дівчини за "неправильне" носіння хіджабу.
16:39
Парламент Грузії почне розглядати законопроєкт про "деолігархізацію" - за зразком українського
У парламенті Грузії у понеділок почнуть розглядати законопроєкт "про деолігархізацію", прикладом для якого називають закон, прийнятий Україною.
16:11
У Німеччині допускають "державний слід" у диверсії, що на три години паралізувала залізницю - Bild
У Федеральному управлінні кримінальної поліції допускають, що диверсії на залізниці, які вранці 8 жовтня на кілька годин паралізували рух на півночі країни, могли бути скоєні за вказівкою якоїсь держави .
Аналітика короткоРосія втрачає вплив на Вірменію, Молдова йде до ЄС: результати саміту в Празі
15:30
У столиці Чорногорії, попри спротив церкви, кількасот людей вийшли на ЛГБТ-марш
8 жовтня у Подгориці, попри потужний спротив православної церкви, пройшов ЛГБТ-марш за участі кількох сотень людей.
14:58
Дівчина, яка пережила теракт 2016 року в Брюсселі, вдалась до евтаназії через психічні страждання
23-річна бельгійка Шанті Де Корте, яка вижила в масштабному теракті 2016 року в Брюсселі, у травні пішла із життя шляхом процедури евтаназії, оскільки не могла пережити "нестерпні психічні страждання".
14:26
Німеччина передасть зимову військову форму Україні в новому пакеті на 11 млн євро – ЗМІ
Федеральний уряд Німеччини підготував черговий пакет допомоги для українських військовослужбовців у розмірі 11 мільйонів євро, який допоможе підготуватися їм до зими, яка наближається.
14:09
виправленоЛідерка Шотландії розповіла, що робитиме в разі відмови провести референдум про незалежність
Перша міністерка Шотландії Нікола Стерджен вважає, що країна за будь-якого розвитку подій може стати незалежною від Сполученого Королівства, навіть якщо їй не дозволять провести другий референдум.
13:48
Правоохоронці Латвії перевірять, чи отримував ексміністр транспорту гроші від Путіна
Управління з питань запобігання та боротьби з корупцією Латвії (KNAB) почало перевірку інформації про те, що президент Росії Владімір Путін платив новообраному депутату Сейму, колишньому міністру транспорту Айнару Шлесерсу.
13:19
Генерал Бундесверу попередив про гібридні загрози й вразливість інфраструктури Німеччини
Генерал Бундесверу Карстен Броєр, який із вересня очолює територіальне командування німецького війська, вважає нагальними для Німеччини гібридні загрози й можливі атаки на критичну інфраструктуру.
12:43
Міністр оборони Литви: замість ядерної зброї Росія використовує Лукашенка
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаушкас пов’язав звинувачення Білоруссю України в нібито підготовці нападу зі зміною тактики Росії у повномасштабній війні.
12:25
Росія звинуватила Україну в намаганні спровокувати Молдову на "силові дії" в Придністров’ї
Директор другого департаменту країн СНД Міністерства закордонних справ Росії Алексєй Поліщук заявив, що українська влада намагається "спровокувати Молдову на силові дії в Придністров'ї".
12:12
Кулеба після ракетного удару по Запоріжжю закликає швидше передати Україні ППО
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав партнерів прискорити постачання Україні засобів протиповітряної та протиракетної оборони після ракетного удару по Запоріжжю, внаслідок якого загинули не менш як 12 людей.
11:53
фотоНа посольстві РФ у Молдові написали "Путін – убивця"
Поліція Кишинева затримала 40-річного громадянина Росії, який у ніч проти суботи написав на воротах російського посольства в Молдові "Путін – убивця" і кинув на його територію петарду.
11:33
Чехія направила військових для патрулювання кордону зі Словаччиною
Із неділі близько 320 чеських військовослужбовців допомагатимуть поліції та митникам охороняти кордон зі Словаччиною.
11:15
Міністр оборони Румунії: Захід повинен вести з Росією переговори про мир в Україні
Міністр оборони Румунії Васіле Динку вважає, що переговори з Росією є єдиною можливістю досягнути миру в російсько-українській повномасштабній війні.
10:52
ЗМІ дізналися подробиці тренувальної місії ЄС для українських військових
Концепція тренувальної місії, яку Європейський Союз попередньо погодив у п’ятницю, передбачає підготовку близько 15 тисяч українських військовослужбовців, а також виділення додаткових коштів на постачання зброї.
10:33
Уряд Чорногорії звільнив главу спецслужби – той натякнув, що через викриття агентури РФ
За пропозицією прем’єр-міністра Чорногорії Дрітана Абазовича в п’ятницю уряд звільнив виконувача обов’язків керівника Агентства національної безпеки (АНБ) країни Саво Кентеру – той пізніше натякнув, що це пов’язано з його роботою проти російських агентів.
09:59
Рейтинг Трасс опустився до рекордно низького рівня серед британських прем’єрів
Особистий рейтинг прем’єр-міністерки Великої Британії Ліз Трасс після конференції Консервативної партії опустився до -47%, що є найгіршим показником, який коли-небудь фіксувався в аналогічних опитуваннях.
09:44
"Подарунок агресору Путіну": Словаччина передала Україні дві САУ Zuzana 2
Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь у неділю повідомив про передання Україні двох самохідних артилерійських установок Zuzana 2.
09:23
В Австрії обирають президента
Громадяни Австрії в неділю йдуть на виборчі дільниці, щоб проголосувати за президента країни.
08:55
ЄС стає все важче запроваджувати санкції проти Росії – прем’єрка Естонії
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас вважає, що через "втому від війни" та "внутрішні проблеми, що даються взнаки" в Європейському Союзі все важче зберігати єдність щодо санкцій проти Росії.
08:37
Британська розвідка розповіла про наслідки руйнування Кримського мосту для РФ
Будь-яке серйозне порушення пропускної спроможності Кримського мосту, найімовірніше, матиме значний вплив на і без того обмежену здатність Росії підтримувати свої війська на півдні України.
08:26
фотоУ Латвії підпалили авто сім’ї біженців з України – воно згоріло вщент
У східному латвійському регіоні Латгалія в ніч проти п’ятниці невідомі підпалили "Жигулі", які належали сім’ї українських біженців, і Ford власника гостьового будинку Villa Roza.
08:14
Туреччина хоче організувати переговори між Росією та країнами Заходу про "велику угоду" – ЗМІ
Туреччина вирішила організувати переговори між Росією та чотирма західними державами – Великою Британією, Німеччиною, США і Францією, щоб вони спробувати домовитися про "велику угоду", якої хоче Москва.
00:41
Мінськ звинуватив Україну в "підготовці удару", МЗС допускає, що це складова провокації РФ
В МЗС України повідомили, що Білорусь викликала українського посла та звинуватила Україну у нібито підготовці удару по території Білорусі. МЗС вважає це можливою частиною російського плану провокації.