Статті

Албанія як прецедент
Надання Албанії статусу кандидата в члени ЄС грає на руку Україні. Рівень ВВП на душу населення в Албанії порівняний з українським, що спростовує аргумент, ніби що Київ економічно неготовий до отримання такого статусу.
Зона вільної торгівлі – що загрожує аграріям
Уряд вже анонсував початок переговорів з Євросоюзом щодо збільшення обсягів тарифних квот по сільськогосподарській продукції. Щоправда в озвученому переліку немає найбільш проблемних для аграріїв позицій: по зерну та м’ясу птиці. Натомість в МінАПК збираються переглядати квоти по позиціям, де експорт з України в ЄС майже відсутній.
Євроінтеграція як шанс: нові тренди громадської думки
Ставлення суспільства до євроінтеграції вперше вирівнялося –європейський напрямок підтримують майже рівним чином і молодь, і старші люди, за винятком пенсіонерів.... Події останніх місяців та пряма агресія Росії виявилися чи не найкращим аргументом на користь європейського вибору для людей старшого віку.
Енергетичні зобов'язання України – стан та перспективи
Уже більше ніж три роки Україна є членом Енергетичного Співтовариства. Багато для того, щоб розпочати глибокі реформи в секторі, і мало для того, щоб повноцінно інтегрувати свій ринок у ринок європейський. Але ми не виконали навіть першу частину
Гучні "жертви" виборів до Європарламенту
До Європарламенту не пройшли лобісти України, Павел Коваль і Павел Залевськи, як і багато інших старожилів законодавчої гілки влади ЄС. Дехто з них вже заявили, що все одно не полишать політику.
Від євроімітації до євроінтеграції
Прозвучали заяви про створення міфічного європейського "урядового офісу", і про призначення заступників міністрів, відповідальних за євроінтеграцію. Але є приклад, як це відбуватиметься - вже призначений відповідальний за ЄС перший заступник голови Мін'юсту, у якого, як виявилось, відсутній досвід у сфері європейської інтеграції!
ЄК схвалила приєднання Литви до єврозони, відкинувши інших претендентів
Сьогодні Європейська комісія оприлюднила "Звіт про відповідність-2014", який оцінює готовність восьми держав-членів ЄС приєднатися до єдиної валюти. Ці країни домоглися різного прогресу на шляху до запровадження євро. Однак лише Литва виділяється з цієї групи, оскільки саме вона відповідає критеріям зближення з єврозоною.
Візи третього сорту
Вже після агресії РФ багато країн ЄС помітно лібералізували свою візову політику для громадян Росії. У той час як українці продовжують "платити ціну" і відчувати себе людьми третього сорту. У Росії, зібравши мінімальний пакет документів, ви можете бути впевнені - мінімум річна віза вас у вас в кишені. А якщо ви вирішите відвідати виступ на Arena di Verona - чекайте трирічної безкоштовної візи. Але ці пільги - тільки для росіян. Не для українців.
Нова Європейська комісія: хто буде новим президентом і які пріоритети він визначить?
ЄС мабуть ніколи не стикався з такими великими викликами. Хронічно низькі темпи економічного зростання, криза євро далеко не вирішена. Все це підриває і без цього хитку стабільність і дає можливість "анархістським партіям" (євроскептикам) здобути 20% місць під час "євровиборів". На тлі агресії з боку Росії підсилення євроскептичних настроїв можуть призвести до того, що Британія перегляне свою прописку в ЄС.
Редакційні принципи "Європейської правди"
ЄС стоїть пліч-о-пліч з тими, хто бореться за європейські цінності
Жахливий досвід Другої світової війни змусив європейські країни відійти від агресивного змагання між націями і започаткувати процес інтеграції та співпраці, що є дієвим засобом проти війни і проти неповаги до людських життів.
Бізнес шукає на захист: коли в Україні з'явиться бізнес-омбудсмен и хто обійме цю посаду
Цього тижня Кабмін та ЄБРР підписали меморандум, що передбачає створення інституту бізнес-омбудсмена. Такий механізм не є європейською практикою, але ЄБРР нагадує про успішність реалізації аналогічного проекту в Росії. Експерти ж наголошують: така форма захисту бізнесу потрібна в авторитарних державах, а Україні варто зосередитися на становленні системи правосуддя. (рос)
Не так, як у людей
Порівняння офіційної статистики Єврокомісії щодо видачі шенгенських від для громадян України, а також громадян інших країн виявило несподівані тенденції. Не менш цікавим стало порівняння цих даних з результатами незалежного моніторингу (російська версія)
Неприємна асоціація
Те, що відбувається з церемонією підписання угоди зараз, не може не викликати подив. Євросоюз наполегливо знижує важливість цієї події. Раз за разом ми чуємо з Брюсселю заяви про те, що 21 березня угода буде "недопідписана".