Глава МЗС Великобританії Вільям Хейг пішов у відставку

Вівторок, 15 липня 2014, 10:10

Глава МЗС Великобританії Вільям Хейг пішов у відставку.

Про це він повідомив у своєму Twitter.

Таке рішення Хейг прийняв у рамках перестановок у британському кабінеті міністрів.

"Вільям Хейг був одним із корифеїв Консервативної партії для цілого покоління. Він і надалі буде першим секретарем держави і де-факто моїм політичним заступником напередодні виборів", - заявив прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон. При цьому Хейг залишився лідером Палати громад.

Відставка Хейга - не перша в низці перестановок у британському уряді. Прем'єр-міністр країни Девід Кемерон хоче виконати свою передвиборну обіцянку щодо оновлення своєї команди. Він має намір таким чином підготуватися до парламентських виборів 2015 року. При цьому переваги отримають молодші чиновники, а також жінки, пише газета Financial Times.

Напередодні, за даними видання, Кемерон вже провів ряд перестановок. Про них має бути оголошено пізніше. Видання повідомляло, що вже досягнуті домовленості про звільнення міністра у справах Уельсу Девіда Джонса. Також у відставку відправили міністра у справах навколишнього середовища та продовольства Оуена Патерсона, генерального прокурора Домініка Грива, міністра науки Девіда Виллеттса, міністра соціального розвитку Ніка Херда, міністра міжнародного розвитку Великобританії Алана Дункана та інших.

Очікувалося, що про перестановки Кемерон оголосить на засіданні кабінету міністрів у вівторок 15 липня проте воно було скасовано, уточнює Бі-бі-сі.

Очолити МЗС Великобританії може нинішній міністр оборони країни Філіп Хеммонд, повідомляє телеканал Sky News з посиланням на власні джерела. Це становить небезпеку для України.

За інформацією інсайдерських джерел Daily Mirror в британських військових колах, британський міністр оборони і консерватор Філіп Хеммонд повідомив армійському керівництву, що не варто вплутуватися в бойові дії в Україні, навіть якщо Москва здійснить вторгнення.

На думку оглядача Daily Mirror Кріса Хьюза, таким чином, британські консерватори "вмивають руки" у конфлікті, вважаючи при цьому, що жертва частини України Москві не матиме великого значення для Великобританії.

Автор Daily Mirror вважає, що така позиція Хеммонда означає відмову Британії від виконання угоди 1994 року, за якою Британія стала одним з гарантів безпеки України в обмін на відмову України від ядерної зброї.

Джерело у військовому відомстві повідомило Daily Mirror: "Це дивна позиція на тлі публічних висловлювань представників уряду, які хочуть, щоб Росія побоювалася стійких заходів з боку Великобританії, якщо санкції не зупинять Володимира Путіна".

За словами джерела, Хеммонд заявив військовому керівництву, в тому числі начальнику генерального штабу генералу Ніку Хоутону, що Британія не в змозі взяти участь у військовій інтервенції в Україні, і "світ не завалиться".

Міністр Хеммонд планує скоротити британську армію зі 120 тис. солдатів до 80 тис. до 2020 року.

Експерти вважають, що ці скорочення допомогли переконати президента Росії Путіна розглянути питання про захоплення нових земель.

Між тим представник уряду Великобританії зазначив: "Наша стратегія воєнної інтервенції має чіткий і довгостроковий характер. Ми вважаємо, що ситуація в Україні має вирішуватися дипломатичними методами за посередництва відповідних міжнародних організацій, таких як ООН".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.