Погроза Росії заборонити авіатранзит обвалила акції європейських перевізників

Вівторок, 5 серпня 2014, 19:37

Котирування акцій європейських авіакомпаній різко знизилися у вівторок на інформації про те, що Росія може обмежити або заборонити транссибірські перельоти з Європи до Азії через територію РФ.

Про це повідомляє Інтерфакс з посиланням на Associated Press.

Акції найбільшої авіакомпанії Європи, Air France-KLM, подешевшали на 3,2%, вартість паперів International Consolidated Airlines Group SA (IAG), що об'єднує британського авіаперевізника British Airways та іспанської Iberia, впала на 2,1%, німецької Lufthansa - на 1,6%.

Ціна акцій фінської авіакомпанії Finnair впала на 5%. На близькосхідні напрямки припадає близько 40% пасажирообороту авіакомпанії.

Як повідомляла Європейська правда, раніше російські ЗМІ повідомили з посиланням на джерела, що уряд РФ розглядає можливість обмежити або заборонити транзитні перельоти європейських авіакомпаній з Європи до Азії через територію Росії.

Ці заходи можуть стати першою відповіддю Москви на секторальні санкції ЄС, які вже призвели до банкрутства лоукостера "Добролет".

Введення таких заходів змусить рейсиєвропейських авіаперевізників облітати територію Росії, що призведе до збільшення часу перельоту, підвищення витрат на паливо і інших витрат. Крім цього, європейські авіакомпанії втратять у конкурентоспроможності у порівнянні з азійськими перевізниками.

Між тим, в результаті обмеження польотів європейських авіакомпаній над територією Росії постраждає також "Аерофлот", якому іноземні авіаперевізники платять в сукупно близько $300 млн на рік за використання транссибірського маршруту для польотів з Європи в Азію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.