Грибаускайте: настав час повернути обов'язкову військову службу у Литві

Вівторок, 24 лютого 2015, 14:35

На засіданні Держради Литви з оборони у вівторок було прийнято рішення ініціювати повернення до обов'язкової військової служби.

Президент Литви Даля Грибаускайте сказала, що повернути обов'язкову військову службу хочуть через зміни в геополітичній ситуації, повідомляє Delfi.

Військова повинність має стосуватися молодих чоловіків у віці від 19 до 26 років. Припускають, що щорічно будуть призивати по 3000-3500 чоловіків. Як і раніше, від обов'язкової військової служби будуть звільнені студенти, одинокі батьки, які виховують малолітніх дітей, особи, непридатні для служби за станом здоров'я.

Після того як Литва перейшла до професійної армії, на службу стало приходити не стільки людей, скільки сподівалися. Комплектація частин - далека від ідеалу, тому повернення призову оцінюється як ефективний спосіб поліпшення підготовки Литви до відбиття можливої агресії.

Крім того, згідно з підрахунками, підготовка призовників, навчання і утримання обійдеться державі майже в два рази дешевше, ніж аналогічна підготовка професійних військових.

До речі, обов'язкову військову службу пропонують відновити на дещо інших принципах, ніж були раніше. Коли призовники ще були частиною Литовської армії, вони служили 12 місяців. Зараз пропонують скоротити строк служби до 9 місяців.

Якщо парламент схвалить запропоновані поправки, то перший призов відбудеться у вересні цього року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.