Низка організацій вимагає від Шокіна виконати вимоги ЄС по антикорупції

Понеділок, 9 листопада 2015, 09:34

"Трансперенсі Інтернешенл Україна", "Центр протидії корупції" та "Реанімаційний пакет реформ" вимагають від Генерального прокурора України виконати вимогу громадськості щодо проведення незалежного та неупередженого конкурсу до Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Про це йдеться у спільній заяві організацій.

"Призначити до складу конкурсної комісії, яка обиратиме майбутніх антикорупційних прокурорів, Джованні Кесслера, директора Європейського управління боротьби з шахрайством, і звільнити з комісії одіозного першого заступника генпрокурора Юрія Севрука", - йдеться у заяві.

Активісти нагадують, що президент Петро Порошенко нещодавно повідомив, що після критики з боку ЄС було оновлено склад конкурсної комісії.

Утім, ця заява лише частково відповідає дійсності, адже серед перепризначених членів конкурсної комісії немає Кесслера.

Натомість, серед членів комісії лишився прокурор Севрук, який розпочав службове розслідування стосовно іншого заступника генпрокурора - Давіда Сакварелідзе - за його спроби реформувати органи прокуратури через конкурентні конкурсні процедури", - зазначили активісти.

"Більше того, українська влада вдається до витончених хитрощів, аби зберегти власну репутацію в очах міжнародних партнерів, а Юрія Севрука - у конкурсній комісії. Так, минулого тижня з’явився проект постанови Верховної Ради, якою пропонується замінити одного із парламентських делегатів у конкурсній комісій - американського прокурора Мері Батлер - на... Джованні Кесслера", - зазначили активісти.

При цьому, що ані громадськість, ані міжнародні партнери, ані народні депутати за майже місяць роботи конкурсної комісії за участі представників, делегованих парламентом, не висловили жодного зауваження стосовно якості їх роботи.

"Будь-які спроби ввести у склад конкурсної комісії Джованні Кесслера або інших високопрофесійних та незалежних кандидатів у інший спосіб, ніж на заміну делегатам від ГПУ, є неприйнятними та вважатимуться спробами з боку влади втрутитися в роботу конкурсної комісії напередодні туру співбесід з кандидатами на посади в Антикорупційну прокуратуру", - зазначають активісти.

За даними "Європейської правди", свої вимоги активісти в понеділок передадуть високому представнику ЄС із закордонних справ і безпекової політики Федеріці Могеріні, яка сьогодні приїде до Києва і матиме зустріч з Петром Порошенком.

Як повідомлялося, у неділю ввечері представництво ЄС в Україні поширило заяву у відповідь на твердження президента Петра Порошенка про виконання Україною вимог ЄС щодо антикорупційної прокуратури.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: