Глава МЗС Люксембургу не виключає санкції ЄС проти Туреччини

Понеділок, 7 листопада 2016, 09:58

Глава МЗС Люксембургу Жан Ассельборн не виключає можливості застосування Євросоюзом засобів економічного тиску на Туреччину через ситуацію з правами людини в країні.

Про це він заявив в інтерв’ю радіо Deutschlandfunk.

"50% турецького експорту припадає на Європейський союз – в порівнянні з Росією, де йдеться лише про 2%. 60% інвестицій у Туреччині надходять з ЄС. Це серйозний інструмент тиску. І в певний момент ми не зможемо уникнути використання цього інструменту, щоб протистояти неприйнятній ситуації з правами людини" - сказав Ассельборн.

Міністр також зазначив, що запровадження смертної кари Туреччиною означатиме також припинення переговорів про членство в ЄС. При цьому він також не виключив того, що угода з Анкарою щодо міграції також перестане діяти.

"Якщо Туреччина стане неконтрольованою державою, зокрема, у сфері верховенства права, угода перестане діяти сама по собі" - зазначив Ассельборн.

За словами міністра, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у своїй політиці знехтував верховенством права, що негідно країни, яка хоче стати членом ЄС.

Нагадаємо, в ніч на 4 листопада в ході поліцейської операції було затримано співголів прокурдської Народної демократичної партії Селахаттіна Демірташа і Фіген Юкшекдаг. Крім того, було затримано дев’ять депутатів партії.

ЄС заявив, що затримання співголів і депутатів Народної демократичної партії Туреччини підриває основні принципи демократії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.