Зять Ердогана причетний до фабрикації новин про Гюлена в США - WikiLeaks

Середа, 7 грудня 2016, 12:05

Міністр енергетики і природних ресурсів Туреччини Берат Албайрак, який є зятем президента країни Реджепа Таїпа Ердогана, причетний до фабрикції новин в США про опозиційного проповідника Фетхуллаха Гюлена.

Як повідомляється на сайті WikiLeaks, архів містить 57 934 листи Албайрака з турецькими політиками, бізнесменами і членами сім'ї.

Сайт WikiLeaks опублікував електронні листи з особистої поштової скриньки Албайрака, у яких йдеться про те, що він здійснював фабрикацію новин про Гюлена, використовуючи турецьких провладних осіб у США.

За даними видання Turkish Minute, про це свідчить, наприклад, лист до Албайрака від Халіла Данішмаза, виконавчого директора проурядового турецького Фонду спадщини, аналітичного центру проурядової Партії справедливості і розвитку в США.

Повідомляється, що Данішмаз написав у листі: "наступна історія наша" та передав новину про рух Гюлена, яка була опублікована на вебсайті Daily Caller, який базується у Вашингтоні в листопаді 2015 року.

Йдеться, зокрема, і про новину, написану Чаком Россом, під назвою "Послідовники таємничого турецького ісламського священнослужителя сильно спонсорували кампанію Гілларі та сімейну благодійність".

У статті говориться, що бізнесмен, близький до турецького богослова Фетхуллаха Гюлена, натхненним його рухом, пожертвував від $500,001 і $1,000,000 Фонду Клінтон на її передвиборну кампанію.

Після того, як турецька хакерська група RedHack розкрила зміст електронних листів Албайрака, було виявлено, що Данішмаз був одним із провладних турецьких діячів у США, які тісно співпрацювали з Албайраком для того, щоб фабрикувати інформацію про Гюлена, якого турецький уряд та президент Туреччини Ердоган звинувачують в організації держперевороту 15 липня.

Нагадаємо, Гюлен живе в добровільному вигнанні у США.

Турецька влада звинувачує його у веденні тривалої кампанії з метою повалення уряду країни через незаконний доступ до державних установ, зокрема військових, поліції і судових органів, створивши мережу, яку називають "паралельною державою".

Опозиційний проповідник Фетхуллах Гюлен обіцяв повернутися до Туреччини, якщо міжнародне розслідування доведе його вину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.