Протести турків в Амстердамі: поліція застосувала кийки та водомети

фото
Понеділок, 13 березня 2017, 09:36

В Амстердамі в неділю відбувалися демонстрації турецьких голландців, незадоволених тим, що влада заборонили виступи турецьких міністрів, які хотіли провести агітаційну кампанію в Нідерландах.

Про це повідомляє NOS.

У другій половині дня кілька сотень зібралися в західній частині міста і рушили до центру. Акція протесту носила мирний характер. Кілька десятків людей їздили вулицями на скутерах з турецькими прапорами.

 

Ближче до опівночі на площі залишилось близько 250 протестувальників. Поліцейські закликали їх розійтися, посилаючись на порушення громадського порядку і безпеку дорожнього руху.

 

Коли протестувальники відмовилися добровільно залишити центр міста, правоохоронці застосували водомети і кийки, після чого протест швидко закінчився. Деякі з демонстрантів кидали каміння і палиці в поліцейських.

 

Протягом неділі було затримано шість осіб: двоє за напад, двоє за агітаційну діяльність, один за образу співробітника поліції і один за нацистські висловлювання.

В інших голландських містах ніч минула спокійно. У Гаазі лише кілька невеликих груп турецько-голландської молоді висловили протест проти дій влади. У Роттердамі, де в суботу ввечері відбулися сутички, вчора ніяких демонстрацій не було.

Як відомо, в суботу влада Нідерландів вирішила вислати турецького міністра у справах сім'ї Фатму Бетуль Саян Каю, бо її візит загрожував громадській безпеці на тлі загострення відносин між країнами.

Також у суботу Нідерланди заборонили чартерний рейс глави МЗС Туреччини, який мав намір провести агітацію для турків, що живуть у Роттердамі, напередодні конституційного референдуму.

Після цього президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пригрозив, що Нідерланди "заплатять" за видворення міністра і за те, що не пустили главу МЗС для проведення запланованих мітингів, та закликав міжнародні організації запровадити санкції проти Нідерландів. 

Додамо, що раніше агітаційні заходи турецьких міністрів були скасовані у німецьких містах Гаггенау та Кельн, що створило новий виток напруженості між Німеччиною і Туреччиною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.