Туреччина може змінити угоду з ЄС по мігрантам через скандал з Нідерландами

Понеділок, 13 березня 2017, 16:55

Міністр Туреччини у справах ЄС Омер Челік засудив позицію Євросоюзу щодо дипломатичного скандалу, який вибухнув між Нідерландами та Туреччиною і наголосив, що його країна повинна змінити міграційну угоду з ЄС.

Про це повідомляє Anadolu.

"Міністр заявив, що Туреччина має переглянути частину угоди з ЄС щодо мігрантів у питанні перетину сухопутних кордонів біженцями", – йдеться у повідомленні.

Як відомо, єврокомісар з питань розширення і політики добросусідства Йоханнес Ган і Верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріка Могеріні виступили зі спільною заявою про те, що як Нідерландам так і Туреччині необхідно уникати подальшого зростання напруженості.

"Заява Федеріки Могеріні є цілковито помилковою. Подібного роду заяву вона озвучувала і в період запобігання спроби перевороту 15 липня 2016 року в Туреччині. Верховний представник ЄС неправильно сприймає процеси", – сказав Челік.

Він також зазначив, що Туреччина має низку конкурентів у Європі, які прагнуть до провалу процесу прийняття Анкари до Євросоюзу.

"Разом з тим, ми знаємо про плани недругів поза Європи, які намагаються підтримати супротивників Анкари до ЄС", – сказав Челік.

Нагадаємо, Євросоюз закликав Туреччину утриматися від надмірних висловлювань і дій, які в подальшому можуть призвести до загострення відносин з країнами-членами ЄС.

Як відомо, в суботу влада Нідерландів вирішила вислати турецького міністра у справах сім'ї Фатму Бетуль Саян Каю, бо її візит загрожував громадській безпеці на тлі загострення відносин між країнами.

Також у суботу Нідерланди заборонили чартерний рейс глави МЗС Туреччини, який мав намір провести агітацію для турків, що живуть у Роттердамі, напередодні конституційного референдуму.

Глава МЗС Туреччини заявив, що Анкара продовжить вживати заходів проти Нідерландів, поки голландський уряд не вибачиться за дипломатичний скандал.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган закликав міжнародні організації ввести санкції проти Нідерландів.

Минулого тижня кілька європейських країн відмовили турецьким політикам у проведенні політичних мітингів серед турецьких емігрантів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.