Міноборони Польщі звинувачує Туска у зраді через розслідування смоленської катастрофи

Вівторок, 21 березня 2017, 14:47

Глава Міноборони Польщі закидає колишньому прем'єру Польщі Дональду Туску злочинну бездіяльність при поверненні уламків літака Ту-154М, який розбився у Смоленській катастрофі у 2010-му році.

Про це передає державна інформаційна агенція РАР, повідомляє Onet.

Міністр оборони направив до прокуратури подання про підозру в зраді національних інтересів Польщі Дональдом Туском, тодішнім премʼєр-міністром країни, при розслідуванні обставин катастрофи літака президента Леха Качинського під Смоленськом у 2010-му році.

"Глава Міноборони повідомляє про підозру у вчиненні дій, що зашкодили інтересам Республіки Польща з боку Дональда Туска, який, на посаді прем'єр-міністра не виконав своїх обов’язків (при розслідуванні катастрофи Ту-154М президента Каичнського – ред.)", – йдеться у повідомленні.

Мацеревич виділяє кілька випадків нехтування своїми обов’язками Туском, в тому числі згоду на застосування при катастрофи під Смоленськом додатку № 13 чиказької конвенції, що, на думку глави Міноборони унеможливило повноцінну участь польської сторони у розслідуванні причин катастрофи.

За словами Мацеревича Туск також відмовився від угоди з російською стороною щодо гарантій участі представників Польщі у всіх слідчих діях, що проводилися на місці катастрофи, в результаті чого російська сторона почала слідчі дії без участі представників Польщі і "потім проводила їх, обмежуючи або унеможливлюючи участь у них представників Польщі".

Ще одна скарга щодо бездіяльності Туска стосується повернення до Польщі уламків літака Ту-154М "і його фрагментів, відеореєстраторів та бортових пристроїв, а також отриманих з них носіїв інформації".

Дії Туска, за словами Мацеревича, зашкодили інтересам держави, "поставили під загрозу інтереси громадян, в тому числі родин жертв катастрофи, а також зашкодили польським інтересам, адже вплинули на міжнародне положення і довіру до країни у міжнародних відносинах".

На думку глави Міноборони Польщі, дії Туска є злочинними, і Туск має бути звинувачений за ст. 129 Кримінального Кодексу, що передбачає покарання до 10 років в'язниці для тих, хто у відносинах з урядом іноземної держави чи іноземної організацією завдає шкоди національними інтересам Республіки Польща.

Нагадаємо, раніше в уряді Польщі заявляли, що готують скаргу до Міжнародного Суду ООН через російське розслідування у справі Смоленської катастрофи та через відмову Росії повертати уламки літака ТУ-154М.

Як відомо, 10 квітня 2010 року неподалік летовища "Сєвєрний", що поблизу Смоленська, розбився літак Ту-154 з президентом Польщі Лехом Качинським на борту.

У катастрофі загинуло 96 осіб. Польська делегація прямувала на урочистості з нагоди 70-ї річниці Катинського злочину.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: