Македонію запросять в НАТО після вирішення суперечки з назвою - Столтенберг

Четвер, 15 лютого 2018, 13:19

Македонія отримає запрошення на вступ до Північноатлантичного альянсу відразу після вирішення суперечки з Грецією щодо назви країни.

Про це заявив генеральний секретера НАТО Єнс Столтенберг на прес-конференції у Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Ми домовилися ще на саміті у Бухаресті, що запросимо Колишню Югославську Республіку Македонія стати членом НАТО, як тільки буде вирішена суперечка щодо назви країни у прийнятний спосіб. З того часу, на жаль, рішення не було знайдене. Але я сподіваюся, що нові ініціативи призведуть до вирішення", - сказав Столтенберг.

"Уряд у Скоп’є готовий до компромісів і хоче вирішити цю суперечку. Я розмовляв з прем’єром Греції Ципрасом і ми маємо переговірника ООН, який запропонував нові шляхи вирішення. Я не хочу спекулювати щодо того, наскільки ймовірні досягнення домовленості, тому що це питання ми намагаємося вирішити з 1995 року", - додав він.

Нагадаємо, Афіни та Скоп'є погодилися продовжити переговори щодо назви Македонії.

Раніше повідомлялося, що Македонія готова додати географічне уточнення до назви своєї країни, щоб вирішити суперечку з Грецією, яка перешкоджає її вступу до Європейського Союзу та НАТО. Окрім того, уряд країни повідомив про намір перейменувати аеропорт у Скоп'є та національне шосе.

Президент Греції Прокопіс Павлопулос заявив, що Колишня Югославська Республіка Македонія (КЮРМ) повинна змінити свою Конституцію, якщо вона хоче врегулювання суперечки з Грецією навколо назви країни.

Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і через це блокує діалог щодо вступу країни до НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична республіка Македонія, що не викликало спротиву з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.