Косовські серби вирішили створювати свою автономію разом із урядом у Приштині

Четвер, 19 квітня 2018, 20:54

Асоціація сербських муніципалітетів буде формуватися у співпраці з косовським урядом і відповідно до Конституції Косово.

Про це заявив косовський прем’єр Рамуш Харадінай, повідомляє PTC.

"Ситуація змінилася. Косово знаходиться на шляху до створення статуту асоціація, так що ультиматум (Сербії, - ред.) провалився", - сказав Харадінай.

Видання МІА повідомляє, що найбільша партія косовських сербів, Сербський список, сьогодні оголосила про відмову від одностороннього формування Асоціації сербських муніципалітетів в Косово і Метохії (ZSO), яке вона анонсувала на 20 квітня.

Сербське автономне утворення у межах сербських муніципалітетів мало бути створене у Косові згідно з Брюссельською угодою між Белградом та Приштиною від 2013 року. Втім, Конституційний суд Косова визнав неконституційними існуючі пропозиції щодо його формування.

Сербський список обіцяв в односторонньому порядку почати формування Асоціації, якщо Приштина не зробить цього до 20 квітня. Представники тимчасових інститутів Косово розглядали це як ультиматум.

Проте, оскільки, ЄС надав Приштині крайній термін в чотири місяці для реалізації проекту, Сербський список прийняв рішення почекати до закінчення цього терміну, після чого він прийме рішення про подальші кроки.

Нагадаємо, нещодавно відносини між Косово і Сербією знову загострилися після депортації сербського політика, який відвідав Косово без згоди на те офіційної Приштини.

Обурена Сербія провела біля кордонів з Косовом військові навчання, а президент Вучич демонстративно провів телефонну розмову з Путіним.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.