Могеріні про відповідь на мита США: ЄС ні з ким не воює

П'ятниця, 1 червня 2018, 15:25

Євросоюз відповість на введення мит США на сталь і алюміній з Європи в рамках норм Світової організації торгівлі і зокрема може ввести мита на американську журавлину і віскі бурбон.

Про це заявила високий представник ЄС з питань зовнішньої і безпекової політики Федеріка Могеріні після зустрічі з главою МЗС Китаю Ван Ї, передає AFP.

"ЄС ні з ким не воює. ЄС - це мирний проект, у тому числі в сфері торгівлі", - сказала Могеріні в Брюсселі, зазначивши, що блок підготував відповідні контрзаходи на рішення США. 

Вона зазначила, що Європейський союз у цій ситуації повинен захищати свої інтереси і звернеться до СОТ.

"Це не означає, що Сполучені Штати не є нашими найближчими партнерами, друзями і союзниками, вони залишаються такими. Ми дуже тісно співпрацюємо з США з більшості питань - від безпеки до міжнародних зовнішньополітичних питань. І це буде продовжуватися. Але, як я сказала, Європейський союз повинен відстоювати свої інтереси. Я можу запевнити вас, що заходи Європейського союзу будуть розумними, пропорційними і повністю відповідати правилам і зобов'язаннями СОТ", - пояснила вона.

Могеріні очікує, що Китай "також буде працювати в цьому напрямку з повною енергією і рішучістю".

У березні адміністрація Трампа запровадила мита в розмірі 25% на сталь і 10% на алюміній стосовно Китаю, Росії та Японії.

Для ЄС, Канади, Мексики, Бразилії, Австралії та Аргентини запровадження додаткових мит тимчасово відклали. Але тепер вони починають діяти з 1 червня.

ЄС слідом за Китаєм поскаржився до Світової організації торгівлі на тарифи США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.