Президент Македонії вдруге відмовився підписувати угоду про зміну назви країни

П'ятниця, 6 липня 2018, 17:04

Президент Македонії Джорге Іванов наполягає на тому, що він не підпише угоду з Грецією про зміну назви своєї країни, навіть після того, як парламент вже другий раз ратифікував документ.

Про це йдеться у заяві на сайті глави держави.

"Президент Македонії не приймає угоду, яка шкодить македонській національної ідентичності та інтересам Республіки Македонії. Позиція президента Іванова незмінна і не буде змінюватися ніякими тиском, шантажем та погрозами", - йдеться у заяві.

За Конституцією Македонії Іванов може лише один раз відхилити законодавство, схвалене парламентом. Але він повинен підписати документ, якщо депутати подолали його вето, як це сталося в четвер з угодої щодо зміни назви.

Однак у Конституції не прописані терміни і Іванов може безстроково затримувати підписання угоди, викликаючи конституційну кризу.

Нагадаємо, Греція і Македонія 17 червня підписали угоду про зміну назви колишньої югославської республіки на Республіку Північна Македонія.

Угода відкриває шлях вступу до НАТО та ЄС для колишньої югославської республіки і покладе край 27-річній суперечці між двома країнами.

Нова назва Македонії - Республіка Північна Македонія – буде винесена на загальнонаціональний референдум восени цього року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.