Пєкло каже, що після Другої світової Польща примирилася з ФРН, а з Україною - ні

Неділя, 8 липня 2018, 14:30

Після Другої світової війни вдалося досягти польсько-німецького примирення, а з українцями полякам ще досі потрібно шукати шляхи взаємопорозуміння.

Про це заявив посол Республіки Польща в Україні Ян Пєкло, повідомляє "Польське радіо".

"Якщо після трагедії Другої світової війни вдалося досягти польсько-німецького поєднання, то і нам теж повинно вдатися", - сказав він, виступаючи з промовою в селі Кисилин Волинської області.

11 липня 1943 року загони УПА за підтримки деяких місцевих українських селян вбили поляків, що зібралися в кисилинському костелі.

"Кожен, хто сюди приходить, мріє про те, щоб це ніколи не повторилося. Ми повинні докладати зусиль, щоб наші народи жили у дружбі та взаєморозумінні. Адже ми сусіди і приречені одні на одних. Тому ми повинні знайти оце взаєморозуміння", - заявив єпископ Луцької дієцезії Віталій Скомаровський, який провів богослужіння у стінах зруйнованого костелу.

11 липня у Польщі відзначають Національний день пам'яті жертв "геноциду, вчиненого українськими націоналістами". Вперше на державному рівні роковини Волинської трагедії у Польщі відзначили торік.

8 липня президент Польщі Анджей Дуда приїхав до Луцька, щоб взяти участь у заходах, приурочених до 75 роковин Волинської трагедії.

Президент України Петро Порошенко у цей же день відвідає південний схід Польщі, де у неіснуючому сьогодні українському селі Сагринь урочисто відкриє Меморіал пам'яті українців, які загинули від рук польських "селянських батальйонів" та підрозділів Армії Крайової у 1944 році. У березні 1944 року тоді від рук поляків загинуло 660 українців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: