США вирішили посилити війська у Греції на тлі конфлікту з Туреччиною

Середа, 12 вересня 2018, 13:34

На тлі напруженості у відносинах з Туреччиною США ведуть переговори щодо посилення присутності американських військових в Греції, зокрема створення нових морських та авіаційних баз.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на джерела.

Пентагон зацікавлений у можливостях Греції через політичні і географічні фактори, кажуть співрозмовники. При цьому грецький уряд та опозиції готові до переговорів. Греція має "ідеальний клімат" для навчальних польотів протягом всього року, і в цій країні вже є бази НАТО, йдеться у матеріалі.

Нині США використовують морську базу на Криті, розташовану в затоці Суда. Це єдиний порт в регіоні, здатний приймати авіаносці. Однак база перебуває на межі експлуатаційних можливостей, повідомляють джерела. США також вже розширюють використання бази ВПС в Ларисі.

Нагадаємо, уряд Греції схвалив угоду з США із модернізації винищувачів F-16 грецьких ВПС.

Відносини Вашингтона й Анкари загострилися після невдалої спроби державного перевороту у Туреччині і рішення її президента Ердогана закупити російські системи С-400.

Туреччина звинувачує владу Греції в "наданні притулку злочинцям" - турецьким спецназівцям, які втекли в Грецію на військовому вертольоті після невдалої спроби державного перевороту в липні 2016 року.

Відносини Греції і Туреччини напружені через спірні питання: від розділеного Кіпру до прав на острови в Егейському морі. Вони ще більше загострилися після того, як у березні в Туреччині затримали двох грецьких солдатів, однак нещодавно Анкара звільнила їх і закликала почати новий етап у двосторонніх відносинах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.