У ЄС погодили новий режим санкцій за хіматаки – ЗМІ

Понеділок, 24 вересня 2018, 16:58

Посли країни Європейського Союзу мають намір домовитися про новий механізм покарання за використання хімічної зброї, націлений на осіб, звинувачених у використанні заборонених боєприпасів незалежно від їхньї національності.

Про це з посиланням на дипломатичні джерела пише Reuters.

Правовий режим, заснований на пропозиціях Франції і Великої Британії, покликаний запобігти повторним використанням хімічної зброї з боку Росії та Сирії і дозволить ЄС швидше накладати санкції на конкретних осіб у будь-якій точці світу, заморожуючи їхні активи в блоці і забороняти їм в'їзд.

Очікується, що посли від 28 урядів ЄС схвалять режим на своєму щотижневому засіданні 26 вересня без дебатів.

У ЄС вже існують списки санкцій проти Сирії та Росії, але за існуючою системою осіб слід додавати у список конкретної країни. Це створює труднощі у переговорах, оскільки деякі уряди країн ЄС не хочуть критикувати близьких партнерів, зокрема Москву.

"Це важливо, тому що ми зможемо додати імена без великих, делікатних дебатів", - заявив один із впливових дипломатів ЄС, залучений до переговорів. "Ми можемо намагатись захищати певні права, а не просто виносити заяви".

Дипломати ЄС кажуть, що новий режим може бути подібним до "закону Магнітського" США, який дозволяє Вашингтону санкціонувати осіб за зловживання або корупцію.

Згідно з підготовленим у ЄС документом, режим, який має отримати остаточне схвалення міністрами закордонних справ ЄС 15 жовтня, все ще потребує підтримки всіх урядів ЄС для імплементації імен.

Незрозуміло, чи Британія запропонувала накласти санкції на двох росіян, яких звинувачують у отруєнні екс-шпигуна РФ Сергія Скрипаля та його дочки.

Але дипломати говорять, що новий режим дасть таку можливість, оскільки Британія не змогла переконати інші країни Євросоюзу підтримати нові санкції проти Росії у цій справі.

Лідери країн Євросоюзу в підсумковому комюніке саміту в червні офіційно пообіцяли якомога швидше розробити і прийняти документ про новий режим санкцій у відповідь на застосування і поширення хімічної зброї.

Багато держав ЄС вигнали російських дипломатів через отруєння в Солсбері. Але опозиція з боку "голубів", до яких зокрема належать Греція, Італія і Угорщина, заблокувала будь-які подальші заходи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: