Генсек ради Європи доручив підготувати новий бюджет без грошей Росії

П'ятниця, 12 жовтня 2018, 17:04

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд під час екстреної зустрічі Комітету міністрів Ради Європи, головного виконавчого органу організації, дав розпорядження представникам країн-членів РЄ готувати бюджет організації на 2019 рік без урахування фінансового внеску Росії.

Про це генсек повідомив сьогодні, 12 жовтня, в Страсбурзі, під час зустрічі з російськими журналістами, повідомляє російська служба Deutsche Welle.

"Кажуть, що Рада Європи начебто благає Росію про гроші. Це неправда. Справа не в бюджеті, а в тому, належить Росія до європейської сім'ї націй чи ні?", - сказав генсек.

Раніше Ягланд повідомив про рішення Російської Федерації не повертатися до роботи в ПАРЄ у січні. З огляду на це він вважає "неуникним розвитком" припинення участі РФ в організації. Відтак виникла необхідність підготувати новий бюджет Ради Європи, який виходитиме з очікуваного виходу Росії із організації.

Внесок Росії в бюджет Ради Європи - близько 33 мільйонів євро. Це приблизно 8 відсотків від загального бюджету організації, який становить 466 мільйонів євро.

Росія перестала сплачувати внесок у червні 2017 року після того, як у зв’язку з анексією Криму ПАРЄ позбавила російську делегацію права голосу, а РФ перестала брати участь у сесіях ПАРЄ.

Разом з тим Ягланд вважає, що РЄ та РФ можуть досягти компромісу щодо долі Росії в організації до травня 2019 року.

На засіданні цього тижня ПАРЄ не знайшла голосів для зміни санкційних правил заради РФ і відклала вирішення цього питання на наступний рік.

МЗС РФ звинуватило ПАРЄ в системній кризі в Раді Європи, а у Росії замислилися над замороженням членства в Раді Європи, не чекаючи виключення.

Читайте також: "Анафема по-страсбурзьки: як у Раді Європи готуються до розлучення з Кремлем".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.