МЗС РФ: вступ України до НАТО можливий, це стане колосальною проблемою для Росії

Понеділок, 29 жовтня 2018, 13:15

Вступ України і Грузії до НАТО став би колосальною економічною і військовою проблемою для Росії.

Про це заявив директор департаменту загальноєвропейського співробітництва МЗС РФ Андрій Келін, пише УНІАН.

За його словами, першою хвилею розширення НАТО було сформульовано ключові принципи і вимоги для нових членів, і серед них є пункт про необхідність врегулювати територіальні спори і конфлікти.

"У нинішній ситуації ні та, ні інша країна (Україна і Грузія. - Ред.) ніяк не відповідають цим принципам, але ставлення до цих принципів змінюється. Ми це бачимо на прикладі останніх розширень, особливо в Чорногорії. Більше робиться на догоду політичній доцільності західних країн", - сказав Келін.

"До цих принципів почали підходити дуже гнучко. Що буде, якщо Україна і Грузія вступлять до НАТО? Для нас це буде колосальною військовою та економічною проблемою. Доведеться вибудовувати оборонний пояс поблизу нашої третьої столиці - Сочі", - наголосив він.

Це потребуватиме "колосальних ресурсів, аби запобігти можливим діям з боку ймовірного супротивника", додав дипломат.

Келін наголосив, що такі витрати "неминучі" і стосуються також України.

"У нас протяжність українського кордону колосальна - він абсолютно не обладнаний, і нам доведеться вибудовувати там оборонні ешелони щодо України", - сказав він.

Він запевнив, що зараз ситуація "не диктує, що це може статися найближчим часом, але якщо відносини буде запущено і якщо наші західні... вже партнерами не назвеш, підуть шляхом нагнітання подальшої конфронтації - це може статися і нам доведеться до цього дуже серйозно готуватися".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.