Кіпр звинуватив турецьких військових у порушенні кордону

Неділя, 24 лютого 2019, 13:01

Кіпр звинуватив турецькі сили у створенні в північній частині острова нових перешкод для кіпріотів-греків, що живуть в селі, що примикає до британської військової бази.

Про це повідомляє Cyprus Mail.

Міністерство закордонних справ Кіпру повідомило, що нові бар'єри вздовж сільської дороги в Стровіліі блокують доступ фермерів до їхніх полів.

За даними міністерства, напруженість в країні зросла 1 лютого, коли турецькі військові, "посилаючись на необгрунтовані звинувачення в так званій контрабанді в цьому районі, встановили блокпости на сільській дорозі, перешкоджаючи доступу жителів до їх урожаю".

У наступні дні, додали в МЗС, турецька армія повідомила жителям Стровіліі, що діють нові процедури щодо їх в'їзду та виїзду в село, а міністерство також заявило, що були проведені перевірки персоналу ООН на кордоні з британською військовою територією.

Міністерство заявило, що миротворча місія США зазначила, що ці дії порушують військовий статус регіону.

Туреччина має 35 000 військовослужбовців на півночі острова з 1974 року. У 2000 році турецькі війська просунулися далі в Стровілію.

Відзначимо, що через два дні повинна пвідбутися зустріч лідерів розділеного отсрова, які намагаються відновити переговори про об'єднання.

Сторони намагаються досягти угоди про безпеку та присутність турецьких сил на острові разом з політичними переговорами про всеосяжне федеральне регулювання.

У Нікосії заявляють, що саме наполягання Туреччини щодо збереження гарантій та її військ на території острова призвело до провалу переговорів про возз'єднання Кіпру під егідою ООН.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.