Комуністи Чехії протестують через перенесення радянського пам'ятника в Празі

Неділя, 15 вересня 2019, 12:34

Керівництво Комуністичної партії Чехії і Моравії в суботу, 14 вересня, висловило незгоду з перенесенням пам'ятника радянському маршалу Конєву з площі Інтербригади в празькому шостому районі на інше місце.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Czech Radio.

Комуністи закликали уряд Чехії, МВС і МЗС посприяти вирішенню ситуації так, щоб цей пам'ятник залишився на колишньому місці.

У Празі вирішили перенести скандальний пам'ятник Конєву

12 вересня рада району чеської столиці Прага-6 вирішила долю пам'ятника радянському маршалу Івану Конєву: за підсумками таємного голосування депутати вирішили перенести пам'ятник, а на його місці встановити статую на честь визволителів Праги.

Коли нещодавно монумент вкотре облили фарбою, староста району Прага-6 Ондржей Колар виступив за те, щоб посольство Росії забрало його на свою територію.

11 вересня Міністерство закордонних справ Росії оприлюднило заяву про суперечку щодо монумента, в якій звинуватило деяких чеських політиків у розпалюванні "війни" проти радянських символів.

13 вересня МЗС РФ заявило, що це рішення "здатне серйозно затьмарити російсько-чеські відносини" і "подібний крок не залишиться без відповіді".

МЗС Чехії готує подальші кроки щодо пам'ятника Конєву

На думку глави чеської дипломатії Томаша Петршічека, "спір має вирішуватися виключно за допомогою предметної дискусії".

Пам’ятник Івану Конєву регулярно стає об'єктом атак – його обписували і обливали фарбою вже декілька разів. Це пов’язано з біографією маршала — після присутності на декількох фронтах у роки Другої світової війни Іван Конєв був залучений до придушення угорського повстання 1956 року, а також був присутній у Берліні на час будівництва Берлінської стіни в 1961 році.

Традиційно цей монумент обливають фарбою напередодні річниці радянського вторгнення в Чехословаччину 1968 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.